ZF.ro: Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM) a acordat în prima lună de la lansarea programelor IMM Invest şi Agro IMM Invest, ediţia 2022, un număr de 2.016 garanţii,  în valoare de peste 1 miliard de lei.

“Într-o singura lună de la relansarea programului în acest an, au fost înregistrate 2.016 solicitări de garantare, în valoare de 1,01 mld. lei, ce susţin credite, accesate prin cele 20 de instituţii financiare partenere, în valoare de 1,219 mld. lei.”, spune Adrian Câciu, ministru, Ministerul Finanţelor.  

Potrivit acestuia, de la lansarea programului au fost acordate peste 44.000 de credite, valoarea finanţărilor susţinute depăşind pragul de 28 miliarde euro.

“Monitorizarea constantă a Programelor guvernamentale de garantare, pe care o facem pentru a ne asigura de calibrarea corectă a măsurilor pe care le implementăm, ne indică acest lucru şi ne arată că există în continuare o cerere consistentă pentru finanţările cu garanţii de stat.”, adaugă Adrian Câciu.  

Programul IMM Invest România rămâne în continuare cel mai accesat program guvernamental dedicat mediului antreprenorial, datele FNGCIMM  indicând un număr de 1.649 garanţii înregistrate într-o singură lună, pentru a se asigura finanţarea rapidă a unor domenii vitale ale economiei româneşti, valoarea totală a creditelor pentru capital de lucru sau pentru investiţii atingând valoarea de 997 mil.lei.

Cele mai multe garanţii au fost accesate de către antreprenorii din domeniul transporturilor rutiere de mărfuri, Cod CAEN 4941, urmate de cei din construcţii, Cod CAEN 4120, IMM-urile din sectoarele Comerţ cu ridicata al materialului lemnos, a materialelor de constructie şi a echipamentelor sanitare, cod CAEN 4673, Comerţul cu amănuntul – Cod CAEN 4711 şi Comerţul cu autoturisme şi autovehicule – Cod CAEN 4511.

În ceea ce priveşte subprogramul  Agro IMM Invest, acesta a înregistrat un număr de 322 de garanţii, în valoare de 182.440.034 lei,  cele mai multe solicitări venind din sectorul primar al Cultivării cerealelor, Cod CAEN 0111, urmat de procesare, respectiv Fabricarea produselor lactate şi a brânzeturilor – Cod CAEN 1051, Activităţi în ferme mixte – Cod CAEN 0150, Creşterea păsărilor – Cod CAEN  0147 şi Fabricarea produselor din carne – Cod CAEN 1013.

Pentru anul 2022, plafonul total alocat FNGCIMM este în valoare de 7,5 miliarde lei, din care 2,5 miliarde lei este alocat programului Agro IMM Invest. Perioada până la care se pot face înscrieri este 30 Iunie 2022.

În 2020, IMM Invest România a fost accesat de peste 25.000 de companii româneşti, care au accesat credite de circa 15 miliarde lei, iar în anul 2021 au fost acordate alte 17.000 de credite garantate, în valoare de peste 12,8 miliarde lei. Subprogramul AGRO IMM Invest, lansat în anul 2021 este primul program guvernamental adaptat nevoilor specifice IMM-urilor din sectorul agricol, pescuit, acvacultură şi din sectorul alimentar. De la lansarea sa, în luna aprilie 2021, prin subprogramul AGRO Invest au fost acordate 2.500 de credite/garanţii solicitate de IMM-uri, valoarea totală a solicitărilor de garantare aprobate de FNGCIMM depăşind 2,1 miliarde lei, cu o valoare a finanţării de peste 2,6 miliarde lei.

IMM-urile care nu sunt eligilibile în programele IMM INVEST şi AGRO INVEST, pot accesa garanţii din surse proprii FNGCIMM, care se acordă atât pentru credite de investiţii, cât şi pentru credite pentru capital de lucru, valoarea maximă a garanţiei, în funcţie de finanţator poate fi între 1,6 mil. lei şi 2,4  mil. lei. Perioada maximă de garantare este de 36 luni, cu posibilitate de prelungire pe perioade consecutive de 36 luni în cazul  creditelor pentru capital de lucru. (sursa)

Articolul precedentBeatrice Mahler. Cât trebuie să dormim pentru ca organismul să funcționeze corect
Articolul următorPropunerile Agenţiei Internaţionale a Energiei pentru a face economie de petrol: Telemuncă 3 zile pe săptămână și reducerea vitezei pe autostrăzi…