Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, avertizează că un proiect legislativ votat de coaliție poate conduce la o criză alimentară și cere coaliției de guvernare să respingă proiectul la votul decisiv din Camera Deputaților.

Proiectul, inițiat de deputatul PNL Glad Varga, prevede în esență că nu mai este necesar un aviz special pentru scoaterea terenurilor din circuitul agricol în scopul realizării de proiecte de producție a energiei solare și eoliene. În acest moment, legea 18/1991 a Fondului Funciar condiționează acest proces de avizul Ministerului Agriculturii.

”E o problemă reală scoaterea terenurilor din circuitul agricol pentru proiecte energetice de montare a panourilor solare”, a declarat ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, pentru Economedia. ”Problema a apărut în contextul dezbaterii la Senat a unei inițiative legislative care prevede să nu fie mai fie nevoie de avizul ministerului. Dacă proiectul de lege va fi votat, vom ajunge să avem o problemă de independență alimentară în numele asigurării independenței energetice”, a mai spus Chesnoiu.

Inițiatorul proiectului legislativ, Glad Varga, arată în expunerea de motive că promovează această modificare pentru a armoniza legislația cu cea europeană. De asemenea, el susține că proiectul are rolul de a facilita procesele administrative pentru demararea proiectelor de energii regenerabile.

În replică, ministrul Chesnoiu a declarat pentru Economedia că România își poate lua din Fondul de Modernizare sumele necesare pentru proiecte de energie regenerabilă, fără a scoate terenurile agricole din circuitul agricol, cu excepția terenurilor degradate.

”Vom demara un program de asigurare a independenței energetice a fermelor din Fondul de Modernizare pentru energie, e un potential uriaș. Cu aceste fonduri pot fi demarate proiecte de fotovoltaice în ferme, în solarii pentru consumul propriu, astfel încât aceste ferme să devină independente energetic”, a spus Chesnoiu.

Ministrul Agriculturii a declarat pentru G4Media că a discutat cu președintele PSD, Marcel Ciolacu, despre acest proiect, iar acesta a ridicat problema la nivelul coaliției și al guvernului.

Proiectul de lege a trecut săptămâna trecută de Senat cu votul majorității. El a intrat acum la dezbateri în Camera Deputaților, cameră decizională. (economedia.ro)

Articolul precedentCreşte numărul părinţilor care îşi retrag copiii de la şcoală în pandemie, inclusiv în Bihor
Articolul următorÎncă un ministru a fost confirmat cu COVID. A aflat întâmplător că este infectat