După greva din școli urmează greva din spitale. Sanitas, cel mai mare sindicat al angajaților din sănătate, pichetează astăzi Ministerul Sănătății. Calendarul protestelor indică grevă de avertisment pe 1 iunie și grevă generală din 8 iunie. O grevă generală după 1 iulie a anunțat și al doilea sindicat din Sănătate, Federația Sanitară.

Sanitas cere creșterea salariilor, sporurilor și indemnizațiilor pentru gărzi, ca și deblocarea posturilor din spitale. O altă revendicare este creșterea bugetului Sănătății la nivelul mediei UE, de 8% din PIB. România alocă 6%, spun sindicaliștii.

Sindicaliștii din Sănătate transmit mesaje publice cum că susțin greva profesorilor și că trebuie sa fie și ei la fel de hotărâți.

Revendicările sindicaliștilor:

Creșterea veniturilor angajaților din Sănătate

Raportarea sporurilor de muncă la salariul de bază pentru personalul auxiliar

Plata gărzilor medicilor la salariu de bază. Acum un medic ia pe ora de gardă 30 sau 40 de lei, depinde dacă e specialist sau primar.

Deblocarea posturilor din sistemul sanitar

Creșterea ponderii cheltuielilor din Sănătate la nivelul mediei UE. Acum alocăm 6% din PIB, media UE e 8%. Alocăm pe cap de locuitor 580 de euro, iar media UE pe cap de locuitor e aproape 3.000 de euro. (sursa)

Articolul precedentKlaus Iohannis, prins „în ofsaid”. Informații publicate la început de mandat, secretizate brusc, fără explicații
Articolul următorLegislație pentru transparență. Angajații vor putea cere informații și despre salariile colegilor