Pensionarii vor putea beneficia de medicamente mai ieftine. Trebuie să îndeplinească anumite condiții. Măsura va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2023.

Vârstnicii care au o venituri mici beneficiază de o compensare de 90% la medicamente. Guvernul a decis să majoreze pragul maxim al pensiei pentru care se acordă această facilitate. Actul normativ se află în dezbatre publică și urmează să se aplice de la 1 ianuarie 2023.

Pragul maxim al pensiei pentru care se acordă medicamente compensate cu 90% va crește de anul viitor cu 179 de lei (12,5%), de la 1.429 lei/lună, cât este în prezent până la 1.608 lei/lună.

„Beneficiarii programului sunt pensionarii cu venituri din pensii şi indemnizaţii sociale de până la 1.608 lei/lună inclusiv, indiferent dacă realizează sau nu alte venituri, pentru care se aprobă compensarea cu 90% a preţului de referinţă al medicamentelor”, se arată în actul normativ al Guvernului.

Crește punctul de pensie

Modificarea legislației a fost necesară datorită creșterii punctul de pensie de la 1 ianuarie 2023. Dacă nu ar fi fost majorat pragul, mulți pensionari nu ar mai fi putut beneficia de această reducere de preț. „Această creștere a plafonului de la 1.429 lei la 1.608 lei/lună inclusiv are în vedere creșterea cu 12,5% a valorii punctului de pensie începând cu data de 1 ianuarie 2023, precum și prevederile art. 85 alin. (2) din Legea nr. 127/2019, cu modificările ulterioare, astfel încât să nu fie afectat accesul pensionarilor la medicamente compensate cu 90%”, se mai arată în proiectul de lege, potrivit avocatnet.ro.

Cum se aplică compensarea

Potrivit reglementărilor în vigoare rețetele cu medicamentele compensate 90% pot fi eliberate doar de medicii de familie. Pensionarii trebuie să prezinte actul de identitate și cuponul de pensie. Au dreptul la o singură prescripție pe lună în valoare de maxim 300 de lei.

Restul românilor care plătesc contribuția la sănătate beneficiază de o compensare de 50% la unele medicamente. Aceste procente nu se scad însă din prețul tuturor medicamentelor. Există liste speciale. Se compensează doar produsul cel mai ieftin dintr-o gamă similară. Dacă aveți pe rețetă un medicament mai scump veți primi reducere de 50% din prețul înlocuitorului cel mai ieftin. (sursa)

Articolul precedentBoicotarea Austriei la nivel politic, inexistentă în fapte
Articolul următorPSD solicita eliminarea declarațiilor pe proprie răspundere pentru cei care au mai multe locuri de consum