Peste 3.300 de lucrători de la 70 de companii din Marea Britanie încep să lucreze o săptămână de patru zile de luni, 6 iunie, fără pierderi de salariu, în cea mai mare testare a noului model de muncă din lume.

Experimentul se desfășoară timp de șase luni și este organizat de 4 Day Week Global în parteneriat cu thinktankul Autonomy, 4 Day Week Campaign și cercetători de la Universitatea Cambridge, Universitatea Oxford și Boston College, potrivit The Guardian.

Angajații vor primi 100% din salariu pentru 80% din timp, în schimbul angajamentului de a menține productivitatea 100%.

Joe O’Connor, directorul executiv al grupului non-profit 4 Day Week Global, a declarat că Regatul Unit se află în vârful valului săptămânii de patru zile: „Pe măsură ce ieșim din pandemie, tot mai multe companii recunosc că noua frontieră pentru concurență este calitatea vieții, iar acea muncă cu oră redusă, concentrată pe rezultate este mijlocul care le oferă un avantaj competitiv”.

Unele dintre companiile implicate în experiment sunt în domeniul educației, consultanței la locul de muncă, imobiliare și construcții, produse alimentare și băuturi și marketing digital.

Cercetătorii vor lucra cu fiecare organizație participantă pentru a măsura impactul asupra productivității în afaceri și bunăstarea lucrătorilor săi, precum și impactul asupra mediului și egalității de gen.

Studiile săptămânii cu patru zile de muncă, susținute de guvern, urmează să înceapă la sfârșitul acestui an în Spania și Scoția.

Juliet Schor, profesor de sociologie la Boston College şi cercetător principal al testului pilot, l-a descris ca fiind un ”proces istoric”.

”Vom analiza modul în care angajaţii răspund la o zi liberă suplimentară, în termeni de stres şi epuizare, satisfacţie referitoare la muncă şi viaţă, sănătate, somn, consum de energie, călătorii şi multe alte aspecte ale vieţii”, a spus ea.

Wyatt Watts, lider de echipă la Platten’s Fish and Chips, a afirmat că testul pilot are deja un impact.

”Moralul s-a îmbunătăţit şi sperăm că productivitatea noastră la locul de muncă va fi mai mare”, a subliniat el.

De asemenea, Ed Siegel, director general al Charity Bank, a declarat că Charity Bank este una dintre primele bănci britanice care adoptă modelul săptămânii de lucru de patru zile, în contextul în care pandemia de coronavirus a schimbat obiectivele instituţiei bancare, acesta fiind ”următorul pas natural”, care va avea un ”impact pozitiv asupra productivităţii afacerilor, experienţei clienţilor şi misiunii sociale” a băncii. (sursa)

Articolul precedentRecensământ 2022. Actele pe care trebuie să le cerem recenzorului pentru a şti sigur că nu este un impostor
Articolul următorRomânia și alte 9 țări UE cer Comisiei Europene să schimbe contractele pentru vaccinuri Covid pentru că au prea multe doze