Se apropie Crăciunul, iar în casele noastre nu va lipsi bradul frumos împodobit şi mai ales luminat. Pentru a evita consumul de energie este recomandat să nu mai cumpărați instalațiile clasice cu luminițe intermitente.

Este una dintre cele mai bune alegeri dacă vă veți decide să renunțați la instalațiile clasice de brad şi să folosiți întotdeauna luminițe de Crăciun cu LED. Aceste instalații economisesc până la 80% față de cele cu incandescență.

Şi pentru că factura de energie electrică a crescut extrem de mult în această iarnă trebuie să fim foarte atenţi cu ce decorăm bradul pentru a nu consuma energie electrică.

Câtă energie electrică consumă o instalație cu 100 de beculeţe pentru brad?

S-a constat că în medie o instalație de brad cu 100 de becuri consumă 20 – 30 Wati, consumul maxim înregistrat fiind de cca. 42 – 46 Wați, dar acest consum maxim de energie electrică este doar atunci când toate becurile instalației de pom sunt aprinse.

La o medie de 0,45 wați pe bec, instalația de brad clasică consumă în total 292,5 wați, sau aproximativ 0,29 kilowați, în orice moment. Asta înseamnă 372 de ore, ceea ce ne duce la un total de aproximativ 109 kWh, unitatea pe care o veți vedea pe factura de energie.

Instalația de brad cu tehnologie LED poate consuma între 5 și 10 wați pe oră. Este o cantitate foarte mică de energie. Dar, totuși să facem exercițiul în kWh, unitatea cu care se facturează energia electrică. Merită să ne amintim că 1 KWh este echivalent cu 1000 de wați.

Să luăm ca exemplu unul dintre cele mai bine vândute produse în supermarketuri și bazaruri. O bandă lungă de 6,3 metri de 100 de lumini LED calde, care consumă 7,5 wați pe oră. Instalația de brad cu LED-uri costă aproximativ 300 de lei. Dar, cât costă să o țineți aprinsă 10 ore pe zi timp de o lună?

LED-urile – Light-Emitting Diode, deşi sunt puţin mai scumpe la achiziţionare sunt mai economice

În total, aceste 100 de luminițe de Crăciun ar avea 300 de ore de utilizare și ar consuma 2,25 kWh. Luând în considerare prețul final mediu pentru un client rezidențial, acestea sunt egale cu aproximativ cu aproximativ 3 lei.

Atunci când montați instația de brad trebuie să țineți cont de anumite precauții, nu de alta, dar vrem să ne simțim bine de Sărbători, nu să dialogăm cu pompierii. Dacă conectați instalația în afara casei, de preferat ca acestea să fie alimentate cu baterii.

Dacă aveți de gând să le conectați la curentul electric, evitați ca acestea să fie în contact cu metale. Cel mai bine este să vă asigurați cablurile, mai exact că sunt în stare bună și sunt impermeabile și că becurile nu ridică temperatura. Conexiunea trebuie să fie legată la pământ. Dacă nu este nimeni în casă, vă recomandăm să deconectați conexiunile de lumină pe care nu le folosiți, relatează playtech. (sursa)

Articolul precedentCând este ilegal să foloseşti petarde şi pocnitori. Vânzătorii online de materiale pirotehnice, fără teamă de autorităţi
Articolul următorRușinea Europei! Peste 40.000 de manifestanţi au ieşit în stradă, la Viena, împotriva restricţiilor şi vaccinării obligatorii