Președintele PSD, Marcel Ciolacu, spune că în România trebuie impozitat capitalul, nu doar munca, pentru că până acum cei cu venituri mici și mijlocii au fost cei care au dus „povara impozitelor”. El a explicat astfel o propunere a PSD pentru taxarea companiilor a căror cifră de afaceri este mai mare de 100 de milioane de euro, iar banii să meargă către un fond pentru finanțarea proiectelor din educație și sănătate.

„Sunt în jur de 320 de mari companii cu o cifră de afaceri de peste 100 de milioane de euro în România. Se plătește în medie 0,8% impozit pe profit de către aceste companii. Cu alte cuvinte, se plătește mai puțin decât la microîntreprinderi, care plătesc 1%. În acest moment, în România este impozitată mult prea mult munca și trebuie să găsim un echilibru și cu impozitarea capitalului”, a spus Ciolacu.

„De 30 de ani, povara impozitelor și grosul impozitelor a rămas, prin impozitarea muncii, pe cei cu venituri mici și mijlocii. Trebuie găsit într-un fel un echilibru. Asta neexcluzând reorganizarea ANAF, a Vămii, digitalizarea – lucruri care se vor face în perioada următoare într-un mod mai alert”, a adăugat el.

„Nu am vorbit în mod deosebit de o taxă de solidaritate. M-am exprimat așa pentru că am văzut că în Germania există această taxă de solidaritate. Propunând să se creeze acest echilibru, din punctul meu de vedere 0,8% impozit pe profit la aceste mari companii mi se pare prea puțin”, a mai spus șeful PSD.

Social democrații vor să taxeze companiile care au o cifră de afaceri mai mare de 100 de milioane de euro, discuțiile fiind ca valoarea taxei să fie cuprinsă între 0,5 și 1% din cifra de afaceri. Este însă vorba despre companiile care nu acoperă această sumă din impozitul pe profit și nu ar însemna o dublă impozitare, potrivit surselor Digi24.

Ministrul Finanțelor Adrian Câciu a confirmat marți că s-a discutat despre ajustarea unor facilităţi şi creşterea deducerilor pentru persoanele cu venituri mici, iar taxa de solidaritate se doreşte mai degrabă o contribuţie pentru sistemul de educaţie şi de sănătate. Potrivit ministrului, acest pachet va aduce la bugetul de stat între 1,2 şi 1,5 puncte procentuale din PIB.

Marcel Ciolacu a declarat că nu e adeptul scăderii TVA la carburant şi a sugerat că în loc să facă anchete care durează prea mult timp, poate cei de la Consiliul Concurenţei ar trebui să demisioneze. Liderul PSD a adăugat că nu va creşte nicio acciză, întrebat despre creşterea accizei la ţigări sau a TVA pentru produsele care conţin zahăr şi a explicat că este vorba de implementarea unei directive europene pentru ţigările folosite pe bază de încălzire. (sursa)

Articolul precedentȚara în care trăim. Patru mascați de la SAS ar fi ajuns ”agenți de pază” la nunta manelistului Florin Salam. Control intern la Poliție
Articolul următorFotbal. Ne-a bătut Muntenegru, cu o populație cât Brăila+Galați și un PIB de CINCIZECI de ori mai mic!