Cauza inflației o reprezintă scumpirile din energie, urmare a unei liberalizări „haotice” și a unui „lanț de greșeli” făcute în timpul a doi ani de guvernare de dreapta, a declarat duminică seara, la Digi24, Marcel Ciolacu, președintele PSD, care spune că acesta „nu este un reproș” la adresa actualilor parteneri de guvernare, ci „un adevăr” .

El spune că prioritară este acum găsirea de soluții, nu căutarea „vinovaților”.

Liderul PSD s-a arătat însă deranjat că omologul său de la PNL, Florin Cîțu, a făcut propuneri de reducere a inflației într-un mod mai puțin formal, pe Instagram, și spune că ar fi preferat ca fostul premier să fi discutat despre aceasta la Guvern sau în coaliție.

Marcel Ciolacu: Florin Cîțu știe foarte bine că nu o simplă măsură duce la scăderea inflației

Marcel Ciolacu crede că reducerea CAS – pe care o propune Florin Cîțu –  este „o variantă de lucru” pe care nu o exclude, dar arată că trebuie luate mai multe măsuri.

„Eu aş vrea să plecăm de la discuţia care este cauza inflaţiei. Cauza inflaţiei, mai mult decât evident, sunt aceste scumpiri din energie, atât la energie electrică cât şi la gaze, care au avut mai multe efecte: unul dintre ele sunt scumpirile evidente şi inflaţia. Cred că întâi trebuie să acţionăm pe cauză, să venim cu măsurile (…) şi să vedem ce propuneri vin pentru perioada următoare, pe termen mediu, eu aş vedea o soluţie inclusiv pentru iarna următoare”, a mai spus Marcel Ciolacu.

„Am văzut și abordările celorlalte state membre ale Uniunii Europene și au luat concomitent măsurile, atât pe cauză, și pe urmă au mers pe lanțul efectelor. Cred că dl. Cîțu s-a referit la unul din efecte. Reducerea TVA-ului duce la scăderea inflaţiei, dar nu e singura măsură. (Florin Cîțu) a fost ministru al finanţelor şi ştie foarte bine că nu o simplă măsură duce la scăderea inflaţiei, dar este o prioritate”, a punctat Marcel Ciolacu.

„Sunt de acord întâi să găsim soluţia pentru cauză şi pe urmă să mergem pe efecte, în lanţ, şi inflaţia să rămână cu o singură cifră, categoric, anul acesta”, a adăugat Ciolacu.

„Nu e un reproș, e un adevăr”

„Am văzut și ce a anunțat Banca Națională și a făcut și o caracterizare a acestei liberalizări haotice a energiei, care, îmi pare foarte rău, este responsabilitatea celor doi ani de guvernare de dreapta și acolo a fost un lanț întreg de greșeli și de abordări, poate i-a luat și prin surprindere, dar de obicei, când guvernezi, trebuie să fii conștient și pentru neprevăzutele care pot apărea”, a spus Marcel Ciolacu.

Întrebat dacă le-a transmis acest lucru partenerilor de guvernare și dacă așa se poartă discuțiile în coaliție, cu reproșuri, liderul PSD a spus că el nu reproșează nimic. „Dar avem discuții și mai mult, am zis ca în această perioadă să nu căutăm vinovați, ci să căutăm soluții”, a precizat el.

La observația că tocmai a arătat cu degetul înspre partenerii de guvernare pentru că n-au gestionat bine liberalizarea, Ciolacu a comentat că n-a spus-o numai el și „e un lucru evident, nu e neapărat un reproș, este un adevăr”.

„Știți că domnul Ghinea – şi era partener de guvernare atunci cu domnul Cîţu – a ţinut la secret acest PNRR. Şi eu le-aş spune întâi să se uite la ce s-au angajat în PNRR şi s-au angajat pe zona de fiscalitate, la proprietăţi sau la muncă. Eu am văzut cu totul şi cu totul altceva”, a mai spus Ciolacu.

Nu vreau coaliția să ia locul guvernului

Liderul PSD susține că nu vrea ca locul guvernului să fie luat de coaliţie. „Eu am văzut cum a funcţionat o coaliţie în care Guvernul României s-a transformat în coaliţia de guvernare. Aşa ceva eu nu accept. Avem un guvern al României unde miniştrii, indiferent de la ce partid fac parte, când intră, sunt miniştri ai României, membri ai Guvernului, iar coaliţia ia deciziile majore împreună cu primul-ministru, după ce fiecare ministru de resort vine cu propunerile. Pe efecte, pe scumpiri putem lua, punctual, orice hotărâre, dar dacă nu rezolvăm cauza, nu suntem predictibili şi sustenabili”, a punctat Marcel Ciolacu.

Întrebat dacă a văzut totuși vreun proiect de reducere a CAS, în condițiile în care Florin Cîțu susține că avea un asemenea proiect și că ar fi intrat în vigoare reducerea, Marcel Ciolacu a intervenit: „Vreți toată emisiunea să vorbim despre ce proiecte are dl. Cîțu? N-am nicio problemă. A fost o propunere pe Instagram, am înțeles, nu? Presupun că dacă era în coaliție, ați fi auzit după ședința de coaliție”, a spus Marcel Ciolacu. (sursa)

Articolul precedentIoan Mang: ‘Nu putem rămâne cu preţuri de Europa şi pensii de 200 de euro’
Articolul următorMinistrul Justiţiei (PNL): “Orice stat care a intrat în Uniunea Europeană a cedat suveranitate la nivel de constituţionalitate”