Faptul că acest guvern demis al PNL, condus de cuplul Iohannis – Orban, nu lucrează pentru cetățenii români ci pentru marile corporații, este deja de domeniul evidenței. E destul să ne uităm la noaptea neagră a celor 25 ordonanțe adoptate hoțește, e destul să ne uităm la măsurile luate în sănătate sau în finanțe și vedem, cu ochiul liber, cine beneficiază de fapt de ele. Și nu sunt românii.

La fel se întâmplă acum în domeniul prețului la gaze pentru consumatorii casnici, care vor crește dacă PNL-ului îi ies combinațiile.

Mai țineți minte cum hulea PNL ordonanța 114 a celor de la PSD? Mai țineți minte câte insulte, câte manipulări, câte minciuni au venit atunci, după adoptarea ei? Mai țineți minte, oameni buni.

În 2018, cei de PSD adoptau această ordonanță, 114, cu scopul de a-i apăra pe consumatorii casnici de creșterile abuzive de preț la gaze, operate arbitrar de diverșii agenți economici. Ordonanta respectiva stabilea că producatorii au obligația de a vinde gazul, la prețul reglementat de stat de 68 lei MWh, pentru consumul clienților casnici. Iar acest preț trebuia păstrat până în 2023. Din 2023, conform presiunilor UE, piața trebuia liberalizată.

Mai mult, în premieră, ordonanța adoptată de fostul guvern le permitea românilor care optaseră să iasă pe piața concurențială – la preț mai mare, să se întoarca la cea reglementată pentru a se bucura și ei de gaz la 68 lei MWh.

Ei bine, venit la putere, PNL modifică termenul pentru menținerea prețului prin OUG 1/2020, astfel că piața se liberalizează nu din 2023 cu voia PSD, ci din 30 Iunie 2020! Probabil pentru că merităm gaze mai scumpe de la PNL…

Curtea Constituțională a decis deocamdată că ordonanța PNL-ului (OUG 1/2020) nu este constituțională, Senatul a respins-o, dar ea mai trebuie votată și de Camera Deputaților. Ce ne facem însă dacă PNL-ului și amicilor săi vânzători de gaze scumpe le iese pasența, așa cum vor? Ce ne facem când noua majoritate PNL din Parlament – pentru că asta ni se spune că urmează după anticipate, va liberaliza tot, va lăsa totul la mâna marilor companii din sănătate sau din energie? Ce ne facem când statul condus de PNL va întoarce complice spatele când corporațiile înstăpânite pe tot, vor schimba din pix prețurile, după cum vor ele?

N-avem ce ne face. Ghinion.

Articolul precedentMinistrul Sănătății acuzat de omor din culpă!
Articolul următorSperanțe deșarte pentru aeroportul din Oradea