Preşedintele francez Emmanuel Macron urmează să efectueze marţi o vizită în România – unde se va întâlni cu militari francezi staţionaţi la baza militară de la Kogălniceanu -, iar apoi în Republica Moldova, miercuri, cu scopul de a-şi exprima susţinerea faţă de această ţară afectată de Războiul rus din Ucraina, a anunțat vineri Palatul Élysée, informează AFP.

Vizita președintelui Franței va avea loc doar la câteva zile după ce la București a avut loc Summitul B9. Şefii de state din Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria s-au reunit la Palatul Cotroceni. La reuniune a participat online şi secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

La finalul summitului, participanții au semnat o declarație comună, în 11 puncte. Este nevoie de mai multe trupe NATO pe Flancul Estic și recunoașterea importanței strategice a Mării Negre, este nevoie de ajutor în continuare pentru Ucraina și eforturi pentru menținerea integrității teritoriale a acesteia.

În ce privește o vizită a lui Macron în Ucraina, preşedinţia franceză precizează că aceasta urmează să aibă loc la o dată care nu a fost încă stabilită, dar va fi într-un moment în care această vizită îi va fi „utilă” preşedintelui Zelenski.

Franţa doreşte ca Ucraina să iasă ”victorioasă” din conflictul cu Rusia, subliniază preşedinţia franceză, răspunzând astfel unor întrebări, în urma unui îndemn al lui Macron de a ”nu umili Rusia”.

”Aşa cum a avut ocazia să spună preşedintele, noi dorim victoria Ucrainei. dorim ca integritatea Ucrainei să fie restabilită. Dorim ca acest conflict, ca acest război al Rusiei împotriva Ucrainei să înceteze cât mai rapid posibil”, a declarat un consilier prezidenţial.

Franţa se declară pregătită să participe la o ”operaţiune” de ridicare a blocadei portului Odesa, situat în sudul Ucrainei, şi să exporte cereale ucrainene către ţări care au nevoie de acestea.

”Ne aflăm la dispoziţia părţilor pentru ca, în fond, să se creeze o operaţiune care să permită accesul în portul Odesa în deplină siguranţă, adică să treacă vapoare în pofida faptului că marea este minată”, a mai declarat consilierul prezidenţial. (sursa)

Articolul precedent12 miniștri de interne UE, printre care și Bode, s-au arătat dispuși să primească migranți din Africa
Articolul următorFotbal: România, prima victorie în Liga Naţiunilor: 1-0 cu Finlanda