Nu sunt suficiente paturi pentru rata de incidență de acum, și de aceea oamenii stau pe holuri și în salvări, explică fostul ministrul al Sănătății, Ioana Mihăilă. În plus, rata ar putea crește, o dată cu redeschiderea școlilor, spune ex-ministrul.

Numărul de paturi din ATI necesare bolnavilor COVID a crescut constant, dar tot nu sunt suficiente având în vedere rata de infectare, a spus Ioana Mihăilă, miercuri seara, într-o emisiune online, citată de news.ro.

„În maximul valului trei, numărul maxim de paturi din terapie intensivă care au putut fi asigurate a fost undeva la 1.700. Aceste paturi incluzând paturile de monospecialitate cum sunt cele pentru femeile gravide. În vară am avut zile în care nevoia de paturi de terapie intensivă era de 30-50 de paturi ATI la nivel naţional, de paturi COVID. Motiv pentru care din aprilie am modificat ordinele care reglementau structura spitalelor astfel încât să nu mai existe spitale Covid şi non-Covid, să existe spitale mixte care să aibă o structură flexibilă. Adică să poată să îşi reducă numărul de paturi destinate pacienţilor Covid atunci când incidenţa este joasă, dar primeau aviz pentru această reducere a numărului de paturi doar dacă îşi asumau o creştere în termen de maxim 2 săptămâni la numărul maxim de paturi pe care l-au avut în valul 3. Toate aceste paturi erau eliberate pe vară. Era aberant să ţinem 1.700 de paturi de terapie intensivă să oprim pacienţii care aveau nevoie de intervenţie chirurgicală”, a declarat Ioana Mihăilă.

Întrebată cum explică problema de acum când oamenii stau pe holuri, Ioana Mihăilă a declarat că nu sunt paturi faţă de ce rată de incidenţă e acum.

Nu e vorba că nu sunt paturi ATI, nu sunt paturi faţă de ce rată de incidenţă este acum. Aşa că lucrurile trebuie privite din două perspective: 1 – cea legată de paturi, 2 – de ce avem aceste incidenţe şi de ce avem această nevoie de paturi aşa crescută. Trebuie să înţelegem că paturile nu sunt mobilă. Avem dotări în spitale, aparatură şi paturi există, dar lângă paturile alea trebuie personal calificat. Durează 11 ani să formezi un medic de terapie intensivă, durează 3-4 ani pentru asistentă medicală plus formarea la locul de muncă”, a mai declarat Ioana Mihăilă.

Sursa: News.ro

Articolul precedentParchetul European condus de Kovesi a făcut percheziții în Oradea, într-un caz de fraudă
Articolul următorAvem mare nevoie, ca popor, să ne uităm bine de tot în oglindă!