Preşedintele american Joe Biden, care a avut o întrevedere cu Mohammad bin Salman în Arabia Saudită, „are pe mâini sângele” următoarei victime a prinţului moştenitor, a denunţat pe Twitter, vineri, logodnica lui Jamal Khashoggi, jurnalist asasinat în 2018, informează AFP.

Redactându-şi mesajul ca şi cum l-ar fi scris logodnicul său, Hatice Cengiz s-a adresat lui Biden: „Acesta este modul în care îi trageţi la răspundere pe cei responsabili de moartea mea? Sângele următoarei victime a lui MBS (supranumele lui Mohammad bin Salman) este pe mâinile voastre”.

Jamal Khashoggi, editorialist la Washington Post critic la adresa puterii saudite, a fost ucis şi dezmembrat pe 2 octombrie 2018 în clădirea consulatului saudit de la Istanbul, în timp ce venise să ceară documentele necesare pentru căsătoria cu logodnica sa turcoaică.

După asasinarea lui, Joe Biden a promis că va reduce monarhia din Golf la statutul de „paria” şi a declasificat un raport ce conchidea că prinţul moştenitor „validase” acest asasina.

Cu toate acestea, preşedintele american a sosit vineri la palatul regal din Jeddah, unde l-a salutat cordial pe Mohammad bin Salman cu pumnul strâns („check”), formă de salut răspândită după apariţia COVID-19.

Primul «check» între preşedintele Biden şi Mohammad bin Salman a fost mai rău decât o strângere de mână – a fost ceva ruşinos”, a declarat Fred Ryan, directorul publicaţiei Washington Post. Acest gest cordial „reflectă nivelul de intimitate şi de confort pe care i-o oferă lui MBS «izbăvirea» nejustificată pe care el o dorea”, a adăugat Ryan într-un comunicat.

Preşedintele american şi-a încheiat, sâmbătă după-amiază, vizita în Arabia Saudită, după cea desfăşurată în Israel şi teritoriile palestiniene, turneu în cursul căruia a încercat să reafirme influenţa SUA în Orientul Mijlociu, promiţând totodată o nouă „viziune” pentru această regiune.

Arabia Saudită şi-a manifestat acum disponibilitatea de a-şi creşte capacitatea de extracţie a petrolului cu un milion de barili pe zi, atrăgând însă atenţia că aceasta nu va însemna în mod necesar o creştere similară a producţiei.

Promisiunea de creştere a acestei capacităţi, de la 12 la 13 milioane de barili pe zi, a fost făcută de Mohammed bin Salman. Dar el a avertizat totodată că Arabia Saudită nu-şi va putea spori capacitatea de extracţie a petrolului dincolo de acest prag, relatează agenţia DPA. (sursa)

Articolul precedentÎn lipsa gazului rusesc, Germania revine la cărbune și păcură
Articolul următorAnunţul făcut de Registrul Auto Român pe care trebuie să-l cunoască toţi şoferii: Ce pot face de luni posesorii de maşini nu a mai fost posibil niciodată în România