Undă verde în Comisia juridică pentru o lege așteptată de toți fermierii și solicitată inclusiv în cadrul Congresului Fermierilor organizat la începutul lunii septembrie de Asociația Forța Fermierilor. Este vorba despre legea prin care fermierii vor putea ridica construcții agricole pe terenuri extravilane, pe teren agricol, fără a mai fi necesară trecerea terenului respectiv în intravilan.

Prim-inițiator la proiectului de lege este Adrian Chesnoiu, președintele Comisiei de agricultură

”Am inițiat împreună cu parlamentarii PSD o inițiativă legislativă izvorâtă din practică. Eu după cum știți am fost director general al AFIR aproape 4 ani de zile. Și anume, ca să poți face o fermă în câmp pe teren extravilan sau să îți renovezi ferma existentă, să faci extindere, trebuie prima dată să treci terenul în intravilan, pentru asta trebuie să faci PUZ, durează între 6 și 8 luni, te costă aproape un miliard de lei toate taxele, și timpul acesta este pierdut.

De ce am depus această inițiativă și mă bucur că toți colegii din cadrul comisiei, din toate grupurile parlamentare, au fost de acord cu ea. Pentru că veneam din practică și știam cu ce se lovesc fermierii atunci când încercau să implementeze un proiect din fonduri europene. Și am zis: Domnule dar dacă sunt aici, acesta este rolul nostru, să le ușurăm munca fermierilor. Proiectul nostru de lege a trecut de Senat și toate comisiile din Parlament dar s-a blocat la Comisia juridică din Camera Deputaților. Poate reușim să o deblocăm pentru că într-o lună de zile ar urma să înceapă depunerea de proiecte cu fonduri europene. Pentru asta ne-am grăbit cu astfel de legi. V-am dat acest exemplu ca să înțelegeți ce se întâmplă”, a declarat la Congresul Fermierilor 2021 Adrian Chesnoiu, prim-inițiator al acestui proiect legislativ

Conform informațiilor Agrointeligența – AGROINTEL.RO, proiectul prin care se legiferează construcțiile agricole în extravilan a primit raport de adoptare, raport cu care va pleca la plenul Camerei Deputaților, for decizional. Este un ultim pas pe care proiectul îl are de parcurs în Parlament pentru a deveni lege și va fi apoi trimis Președintelui României pentru promulgare și publicare în Monitorul Oficial. (sursa)

Articolul precedentTerapia Cluj vrea să producă Favipiravir, dar Agenția Medicamentului nu-i dă voie
Articolul următorZiua în care PNL a stat pe loc așteptându-l pe Iohannis să revină din Egipt / Chiar dacă nu e constituțional!