Președintele Klaus Iohannis ține blocat de 25 de ani postul de profesor pe care l-a deținut la Colegiul Brukenthal. Legea educației îi permite, lui și altor peste 1.500 de profesori din sistem.

Peste 1.500 de profesori din învățământul preuniversitar și-au blocat catedrele conform articolului 255 din Legea educației naționale, care le permite să facă acest lucru pe perioada în care ocupă o altă funcție într-o instituție publică. Printre aceștia, se află și Klaus Iohannis, președintele României, arată o investigație „Recorder”.

Președintele Klaus Iohannis menține blocată de 25 de ani o catedră de fizică de la Colegiul Național „Samuel Von Brukenthal” din Sibiu. Actualul președinte al României și-a rezervat prima dată postul în anul 1997, când a fost numit inspector școlar general adjunct. Rezervarea s-a prelungit apoi în 2000, când a ajuns primar al Sibiului. Postul nu a fost deblocat nici după ce Iohannis a devenit președinte și nici după ce a câștigat al doilea mandat la Cotroceni.

Nici legea actuală, nici varianta nouă de lege a educației, propusă de Sorin Câmpeanu, nu impun vreo limită de timp pentru aceste rezervări.

Potrivit Recorder, aproape 1.500 de profesori titulari blochează 1.741 de catedre din întreaga țară. În plus, perioada cât catedra e blocată se ia în calcul la vechimea în învățământ.

Administrația Prezidențială a transmis, la cererea autorilor investigației, un răspuns oficial în care precizează că rezervarea catedrei de către Președintele României este conformă cu prevederile legale. (sursa)

Articolul precedentGabriela Firea, după condamnarea României la CEDO pentru că nu a tratat cu atenţie plângerile unei angajate care a fost hărţuită repetat de şeful ei: Hărţuirea sexuală este o faptă penală şi trebuie anchetată ca atare
Articolul următorDezastru pe piaţa laptelui: la Mega sau Carrefour preţul laptelui ajunge la 10 lei/litru, dar fermierii primesc 1,6 lei/litru şi au ajuns să-şi sacrifice vitele pentru că sunt nevoiţi să închidă fermele. Importurile de lapte şi smântână au sărit de 100 mil. euro în 2021, valoare care s-a dublat într-un deceniu