Curtea Constituțională (CCR) a stabilit, în motivarea deciziei prin care constată caracterul constituțional al legii care prevede că Legislativul stabilește data alegerilor parlamentare, că hotărârea de guvern prin care a fost deja stabilită această dată pentru ziua de 6 decembrie își va înceta efectele odată cu intrarea în vigoare a acestui act normativ. Motivarea deciziei a fost publicată în Monitorul Oficial joi, 15 octombrie.

Decizia CCR a fost luată cu majoritate de voturi. Singura opinie separată motivată este cea a judecătorului Daniel Morar. Surse din cadrul instituţiei au dezvăluit însă pentru STIRIPESURSE.RO vă Morar nu a fost singurul judecător care a votat împotriva opiniei majoritare. Decizia a fost luată cu 6 voturi pentru şi 3 împotrivă. Au votat împotrivă şi cele două judecătoare numite de Klaus Iohannis la Curte: Livia Stanciu şi Simina Tănăsescu. Cele două judecătoare nu au mai redactat o opinie separată, nici nu au aderat la opinia separată a lui Daniel Morar.

O asemenea situaţia este una rară la CCR, unde orice poziţie contrară majorităţii este de obicei argumentată pe zeci de pagini. Situarea celor două judecătoare în minoritate nu este o surpriză, îsnă refuzul de a redacta o motivare de această dată este, potrivit unor surse CCR, un indiciu că decizia acestora nu a avut la bază argumente juridice.

Ludovic Orban a lansat, joi seara, un nou atac la adresa Curții Constituționale a României (CCR), despre despre care a spus că ia decizii „care nu au legătură cu Constituția și cu democrația”. „Trebuie eliminați politrucii de acolo”, a spus Orban. „Decizia CCR mi se pare abracadabrantă, mi se pare o încălcare flagrantă a Constituției de către organismul care trebuie să fie paznicul Constituției. Eu așa ceva… Trebuie schimbat ceva, nu se mai poate așa… Trebuie schimbată componența Curții Constituționale, trebuie eliminați politrucii de acolo, trebuie să intre numai magistrați cu cariere serioase în spate, nu oameni care au făcut politică și care sunt numiți acolo ca să răspundă la comenzi politice. Multe din deciziile alea vin împotriva interselor fundamentale ale României”, a spus Orban, la Digi24.

Dorinţa lui Orban poate deveni realitate numai dacă ar fi schimbată Constituţia. De altfel, şi în prezent, cinci dintre cei nouă judecători ai Curţii sunt foşti magistaţi de rang înalt (Mona Pivniceru, Livia Stanciu, Daniel Morar, Cristian Deliorga, Gheorghe Stan). Trei judecători sunt foşti parlamentari (Valer Dorneanu, Marian Enache şi Attila Varga), iar un judecător este profesor de drept constituţional (Simina Tănăsescu). (sursa)

Articolul precedentRaed Arafat: Noi nu putem opri virusul! Spitalele COVID nu vor mai face față!
Articolul următorDrumul unei orădence de la munca într-o bancă la clăditul unei afaceri de milioane în ţara noastră