PSD a acceptat să intre la guvernare într-o perioadă de criză pentru că problemele românilor nu pot fi rezolvate stând în Opoziție și doar criticând – a spus deputatul bihorean Ioan Mang, într-o declarație politică prezentată în Camera Deputaților.

Am acceptat să guvernăm împreună cu PNL și UDMR, spune Ioan Mang, pentru a putea influența în mod decisiv deciziile importante ce vizează bunăstarea și nivelul de trai al românilor. Problema pensiilor sau mai exact aducerea acestora la un nivel decent care să asigure un trai liniștit pentru seniorii României a constituit prioritatea noastră din prima zi de guvernare.

În aceste vremuri de criză, consider că nu este echitabil ca toate pensiile, inclusiv cele foarte mari, să crească la fel de mult ca pensiile mici. Așadar, consider oportună o abordare diferențiată: în loc să creștem punctul de pensie cu 15% pentru toți, inclusiv pentru cei cu pensii de mii sau zei de mii de lei, cum susține PNL, cred că este mai corect să creștem mai mult pensiile mici. Propunerea PSD este ca aceeași sumă alocată pentru pensionari să fie împărțită pentru o majorare cu circa 10% a punctului de pensie și a pensiei minime, iar diferența (până la 15%) să fie direcționată sub forma unor măsuri de sprijin acordate exclusiv pensionarilor cu venituri mici, cei care sunt cel mai afectați de creșterea prețurilor la alimente, medicamente și utilități.

Conform unor calcule preliminare, suma necesară unei creșteri a punctului de pensie cu 15%, cum susține PNL, ar fi de 16,5 miliarde de lei. Viziunea PSD este de a se opera o majorare a punctului de pensie și a pensiei minime cu circa 10%, ceea ce ar reprezenta o cheltuială bugetară suplimentară de doar 11 miliarde lei, iar diferența de aproximativ 5,5 miliarde (până la 16,5) să fie folosită pentru ajutoare țintite către pensionarii cu venituri mici, cei mai vulnerabili în fața inflației galopante.

Din punctul meu de vedere, nu văd niciun impediment pentru ca pensia minimă și punctul de pensie să crească cu cel puțin 10%, așa cum a propus PSD încă din luna august, când alții ziceau că era o propunere populistă. Însă suma exactă ce va fi alocată pentru pensionari și modul în care va fi împărțită – între creșterea punctului de pensie și alte ajutoare acordate strict pensionarilor cu venituri mici – trebuie să fie stabilit doar după ce se clarifică modul în care va fi reglementată piața de energie, o altă problemă stringentă a întregii societăți românești. Și asta pentru a vedea care sunt sumele rămase disponibile în bugetul de stat. Cred că așa este logic și normal. În acest context, este important ca bugetul de stat și pentru asigurările sociale pentru anul 2023 să fie pregătite și adoptate în următoarele două luni. Dincolo de orice discuție politică în interiorul sau în exteriorul coaliției de guvernare, acestea trebuie să fie prioritățile care să ne călăuzească activitatea politică și guvernamentală din următoarea perioadă – a mai spus președintele PSD Bihor.

sursa: Declarație politică, Camera Deputaților, 09.11.2022

Articolul precedentNoi informații despre posibilul „blat” ROBOR. Inspectorii au ridicat un volum foarte mare de date
Articolul următorÎn ce județe se produc cele mai multe alimente de bază? Unde sunt cele mai multe fabrici?