Oficialii români care au semnat memorandumul odios prin care România s-a obligat să achiziționeze în mod inutil peste 39 de milioane de vaccinuri COVID-19 trebuie să răspundă!

Este o achiziție aberantă, mai ales că ea a fost realizată într-un moment în care România deja contractase cantități uriașe de vaccin. La data semnării memorandumului, era evident că dozele din noua comandă lansată de Mihăilă, Barna și Cîțu nu vor ajunge să fie utilizate niciodată, ceea ce ridică suspiciuni serioase cu privire la motivele reale care s-au aflat în spatele acestei decizii.

Trebuie spus că pe lângă dozele de vaccin care au fost și vor fi irosite ca urmare a expirării termenului de valabilitate, România a mai donat către alte state un total de peste 2 milioane de doze.

În acest context merită amintit și faptul că în doar 43 de zile ale mandatului său, actualul ministru al Sănătății, domnul Alexandru Rafila a reușit să recupereze o sumă totală 150 de milioane de euro prin revânzarea a 7,5 milioane de doze către Germania și Ungaria, în timp ce fostul ministru USR al Sănătății s-a chinuit timp de luni de zile să valorifice doar 1,17 milioane de doze din surplusul contractat de România, anterior memorandumului din mai 2021.

Nu în ultimul rând, țin să vă supun atenției o declarație recentă a ministrului Sănătății din Polonia, domnul Adam Niedzielski. Acesta a spus că, la sfârșitul săptămânii trecute, a recurs la ”clauza de forţă majoră” şi a informat atât Comisia Europeană, cât şi principalul fabricant de vaccinuri, că Polonia refuză să primească aceste vaccinuri şi că refuză, de asemenea, să efectueze plăţile.

Este o diferență enormă între abordarea curajoasă și corectă a polonezilor și abordarea unor penibili precum Cîțu, Barna sau Mihăilă care nu sunt buni la altceva decât să fugă de orice răspundere.

Mă întreb, oare cine și de ce a mai comandat zeci de milioane de doze de vaccin când era clar că, prin implicarea dezastruoasă a miniștrilor, campania de vaccinare ajunsese deja în gard? Stau să mă întreb de ce membrii Cabinetului Cîțu nu au suflat o vorbă despre acest instrument al clauzei de forță majoră pe care îl aveau la dispoziție și de care, iată, alții se folosesc? Să fie rea voință? Să fie incompetență? Sau oare ambele?

În orice caz, Cîțu, Barna și Mihăilă nu se pot spăla pe mâini ca Pilat din Pont și nu pot să scape! Este vorba de un prejudiciu uriaș, de circa trei sferturi de miliard de euro, iar cei care au semnat trebuie să răspundă pentru acest mega-tun dat bugetului de stat! Altfel, încrederea cetățenilor în instituțiile care au datoria de a combate acest fenomen va fi serios afectată.

Declarație politică, Camera Deputaților, 27.04.2022

Articolul precedentUE vrea să reducă analizele medicale inutile, printr-un proiect de reguli în domeniul sănătăţii
Articolul următorMinisterul Agriculturii începe negocierile pentru a salva fabrica de zahăr Luduș, un simbol industrial al Transilvaniei, de la dispariție. Și Oradea avea, pe vremuri, una…