Renegocierea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru eliminarea plafonului de 9,4% din PIB în ceea ce privește pensiile a fost unul dintre motivele principale pentru care PSD a acceptat să intre la guvernare. Nu puteam să-i apărăm pe pensionari din opoziție!

Problema pensiilor reprezintă o preocupare constantă a guvernărilor PSD. Am fost partidul care de fiecare dată a făcut totul pentru pensionarii României, pentru a le asigura un trai mai bun. La fel se întâmplă și acum!

O regândire a jalonului din PNRR, referitor la acest plafon de 9,4% din PIB este una cât se poate de necesară. Dacă ar fi să rămânem pe actuala variantă – de-a dreptul criminală, impusă de USR – înseamnă că cei care vor intra în viitor în sistemul public de pensii vor ”beneficia” de o scădere semnificativă a veniturilor. Nu putem accepta așa ceva! Nu putem accepta ca niște iresponsabili, care se autointitulează progresiști, să își bată joc de trecutul și prezentul acestei nații. La fel cum nu putem accepta ca pensiile seniorilor să rămână în continuare mici.

Soluția pentru a ieși din impas este o renegociere corectă cu membrii Comisiei Europene. Aceștia trebuie să înțeleagă circumstanțele obiective care ne determină să modificăm jalonul din PNRR.

Poziția PSD este cât se poate de clară: pensiile nu vor scădea! Nu vom permite acest lucru, mai ales în actualul context economic deosebit de dificil pentru pensionari. Mai mult decât atât, PSD își menține propunerea privind majorarea cu cel puțin 10%, de la 1 ianuarie 2023. Ar fi inuman ca majorarea să fie sub 10%, chiar dacă legea permite asta.

Este bine că am reușit să-i convingem pe colegii de la PNL să-și schimbe poziția și să accepte propunerea noastră, de a cere Comisiei renegocierea PNRR. Acum toată Coaliția susține nevoia acestei renegocieri și sunt convins că și la nivelul UE va exista înțelegere și vom încheia cu succes negocierile, succesul însemnând un câștig pentru toți pensionarii din România.

Declarație politică, Camera Deputaților, 20.09.2022

Articolul precedentOpinii: La ce folos să exploatăm gazul din Marea Neagră, dacă nu există garanţia că va fi folosit de consumatorii din România?
Articolul următorDirectorul general al Pfizer a fost testat pozitiv pentru a doua oară cu COVID