Cele mai multe locuri la vaccinare din totalul de 106.000 disponibile în platforma naţională la 17 februarie, ora 15 se află în judeţele Timiş, Suceava, Iaşi, Neamţ, iar în Bucureşti şi Ilfov nu mai sunt locuri libere, potrivit datelor adunate de ZF de pe platforma de vaccinare.

Cele 180 de centre deschise de autorităţi pentru vaccinul populaţiei cu serul de la AstraZeneca pot primi aşadar pacienţii care se încadrează în primele două categorii pentru imunizare. Spre deosebire de dozele de la Pfizer care se epuizau încă din prima zi în care ajungeau în depozitele centrale, pentru vaccinul AstraZeneca sunt în continuare doze disponibile.

Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare, nu a putut fi contactat până la ora transmiterii acestei ştiri pentru a preciza care sunt diferenţele şi dacă strategia de vaccinare urmează să fie modificată, având un stoc mare de doze.

Este important de menţionat că până în prezent au intrat în România trei tranşe de vaccin AstraZeneca, în total 337.200 de doze. Până acum, s-au programat 142.000 de persoane pentru vaccinul britanicilor (date din 15 februarie).

Unda verde la vaccinare a fost dată la 15 februarie, iar la nivel naţional au fost activate 180 de centre pentru vaccinul cu AstraZeneca. În România, vaccinul AstraZeneca este administrat  în două doze, la persoanele de peste 18 ani, până la 55 de ani, în lipsa unor date ştiinţifice pentru ca produsul de imunizare să fie folosit la persoane care nu se încadrează între aceste vârste. Intervalul de timp recomandat între cele două doze este de opt săptămâni.

Vaccinul se păstrează la temperaturi între 2 şi 8 grade Celsius, cu menţinerea lanţului de frig impus de producător,  şi are o stabilitate de şase luni înainte de prima utilizare.

Vaccinul britanicilor de la AstraZeneca, realizat în colaborare cu Vaccitech, centrul de vaccinare al Universitaţii Oxford din Marea Britanie, a primit unda verde pentru comercializare în Uniunea Europeană la 29 ianuarie 2021. Vaccinul AstraZeneca foloseşte metoda clasică de creare a acestor produse utilizând un alt virus care nu se poate replica, dar care învaţă sistemul imunitar să creeze anticorpi pentru a se proteja. (sursa)

Articolul precedentGuvernul PNL s-a împrumutat cu 17 miliarde de euro din străinătate în 2020. Datoria externă a crescut la 125 de miliarde de euro. Să vedem cine, când şi cum o s-o plătească
Articolul următorCîțu ”uită” că fostul guvern e al PNL și NU al PSD