ZF.ro: Branduri precum Borsec, AQUA Carpatica, Dorna, Bucovina, Perla Harghitei, mărci cunoscute la nivel naţional şi prezente în topul celor mai mari vânzări, au minimum două surse de unde iau apa minerală.

Cele mai multe izvoare de apă minerală naturală se află în judeţele Suceava, Covasna şi Harghita, arată o analiză a ZF care are la bază date din Lista apelor minerale recunoscute din România, 2021, realizată de Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM).

Datele includ doar ape minerale, nu şi ape de izvor sau ape de masă. Astfel, zona centrală şi cea de nord ale ţării furnizează cea mai mare cantitate de apă minerală naturală. De aici vin practic branduri precum Borsec, Dorna, AQUA Carpatica şi Perla Harghitei. Borsec, cel mai vechi brand de apă minerală de pe plan local, cu o istorie de peste două secole, are două surse din care îmbuteliază apa minerală, ambele în judeţul Harghita, potrivit sursei citate. Pe de altă parte, AQUA Carpatica are opt surse în două judeţe, Suceava şi Harghita. La rândul lui, brandul Bucovina are şase surse de apă minerală, în timp ce Perla Harghitei are patru astfel de surse, conform datelor ANRM. Pe de altă parte, Dorna (inclusiv Izvorul Alb) are trei surse, la fel ca Biborţeni şi Carpatina. Două surse au brandurile Poiana Negri, Tuşnad, Stânceni şi Bilbor.

Brandurile de apă minerală sunt împărţite între antreprenori locali şi multinaţionale. De exemplu, Romaqua Group, companie controlată de Octavian Creţu, are în portofoliu Borsec, Stânceni şi Aquatique. Un alt antreprenor important din domeniu este Jean Valvis, care controlează Carpathian Springs, îmbuteliatorul AQUA Carpatica. Antreprenorul a bătut recent palma cu PepsiCo pentru vânzarea a 20% din Carpathian Springs, ţinta fiind dezvoltarea brandului la nivel internaţional. Pe de altă parte, Coca-Cola HBC România, liderul pieţei de băuturi răcoritoare, are în portofoliu brandurile Dorna Poiana Vinului, Dorna Izvorul Alb şi Poiana Negri. Pe de altă parte, brandul Bucovina este deţinut de Maspex, producătorul sucurilor Tymbark. (Mădălina Panaete)

Articolul precedentCUM ARATĂ O CAMERĂ DE 4 PERSOANE, ÎNTR-UN HOTEL DE 3 STELE DIN BĂILE 1 MAI! IMAGINI REALIZATE DE O TURISTĂ ”ORIPILATĂ”
Articolul următorVânzarea terenurilor agricole în România se va face după noi norme metodologice