Guvernul Cîțu și-a ratat până și propria ratare, fiind pe locul doi, de la coadă, în UE, în ceea ce privește rata de vaccinare a populației, fiind depășit, desigur, de bulgari…

„Cu a doua cea mai scăzută rată de vaccinare din Uniunea Europeană, România se află în fața unui nou val pandemic, al patrulea, care amenință să copleșească spitalele și să pună o presiune uriașă pe un personal medical deja epuizat, după un an și jumătate de luptă cu COVID-19”, scrie Reuters.


Cronica unui dezastru anunțat

În timp ce Uniunea Europeană a vaccinat complet 72% din populația sa adultă, România a reușit să vaccineze doar 34%, pe fondul neîncrederii în instituțiile statului, al campaniilor de dezinformare, al sărăciei rurale și al unei slabe educații vaccinale, observă Reuters.

Guvernul, care a relaxat măsurile de siguranță în ciuda ratei mici de vaccinare, a ratat obiectivul de a vaccina 10 milioane de oameni până în septembrie, abia reușind să vaccineze 5 milioane. Reuters aminteşte că rata de infectare atinge valori record și că oficialii din domeniul sănătății avertizează că România ar putea avea între 15.000 și 20.000 de cazuri zilnice în octombrie.

La București, Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumofitziologie, face eforturi să aducă personal pentru o unitate mobilă de terapie intensivă.

”În acest moment avem mari, mari probleme să operaționalizăm aceste paturi, pentru că nu avem personal”, a afirmat aceasta, citată de Reuters.

Și morga de la Marius Nasta și-a atins capacitatea maximă, astfel că managerul caută să închirieze o morgă mobilă.

”Mi-e teamă pentru că nu știu cât putem să ajutăm dacă nu suntem suficienți oameni”, spune și Anita Timofte, șefa asistentelor de la ATI din Marius Nasta. ”Cred că nu vom avea nici loc pentru mulți care vor avea nenorocul de a se îmbolnăvi”, adaugă ea.

Măsuri tardive

Restricțiile de weekend reintră în vigoare în localitățile cu multe cazuri și multe școli trec în online.

Alături de efortul de a găsi personal și mai multe paturi, autoritățile iau în calcul vaccinarea cu unitățile mobile în școli, dar și loterii cu premii în cash și vouchere pentru a stimula vaccinarea. (sursa)

Articolul precedentFurnizorii scumpesc gazele cu PESTE 40% înainte de expirarea contractelor cu tarif fix! Ce pot face oamenii afectați
Articolul următorNumărul tinerilor care vor să plece din România s-a triplat în ultimul an!