De miercuri pot fi depuse proiectele în cadrul programului de dezvoltare economică, lansat de Guvernul ungar în Bosnia-Herţegovina, a anunţat marţi, la Gradiska, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior din Ungaria, transmite infostart.hu, citată de Rador.

Levente Magyar a subliniat: În ultimele decenii, Europa „avea iluzia reconfortantă că conflictele din secolul XX s-au încheiat, însă această teorie a fost răsturnată la începutul acestui an, când a izbucnit războiul din Ucraina”.

„Toate acestea arată că există și alte regiuni ale Europei care poartă răni din trecut, care pot reapărea oricând, sub orice formă”, a adăugat secretarul de stat ungar. Levente Magyar a atras atenţia asupra faptului că Guvernul ungar şi-a dat seama de această situaţie cu ani în urmă şi, ţinând cont de aceasta, a început o construcţie şi construirea de relaţii cu acele ţări „a căror situație de securitate are un impact fundamental asupra situației Ungariei”.

Astfel, Budapesta a dezvoltat o strânsă cooperare cu Bosnia-Herţegovina, în special cu acea parte a ţării în care populaţia majoritară este sârbă, respectiv cu Republika Srpska.

După toate acestea, Guvernul de la Budapesta a decis să dea curs cererii autorităţilor din Banja Luka și să lanseze un program de dezvoltare economică în regiune similar cu programul implementat în regiunile maghiare de dincolo de graniţele Ungariei, a explicat Levente Magyar, care a adăugat: Proiectele depuse vor fi evaluate în următoarele săptămâni, iar în următoarele luni vor fi plătite sumele subvențiilor din care fermierii din Bosnia-Herţegovina „pot achiziţiona utilaje agricole din Ungaria”.

Oficialul ungar a arătat, totodată, că acest program va ajuta nu numai economia şi producătorii bosniaci, ci „va contribui la prosperitatea şi, implicit, la stabilitatea întregii regiuni”.

„Acesta este, în acelaşi timp, şi un program de stimulare a exporturilor ungare, deoarece toate utilajale pe care le pot achiziţiona gospodarii bosniaci cu ajutorul subvenţiilor, sunt fabricate în Ungaria.

Astfel ajutăm şi economia ungară într-o perioadă critică, care s-a creat din cauza conflictului ruso-ucrainean și care pune întreaga Europă într-o situație extrem de dificilă”, a mai spus Levente Magyar, care a precizat: Guvernul ungar consideră că „Europa Centrală poate fi puternică doar dacă țările și entitățile care o alcătuiesc sunt puternice.

Dacă Bosnia-Herţegovina este stabilă şi sigură, aceasta va avea efect şi asupra Ungariei, şi astfel Europa Centrală se va putea dezvolta unitar în următorii ani, de îndată ce războiul care ne ameninţă pe toţi se va încheia în est”. (sursa)

Articolul precedentPrima reacţie a ministrului Muncii după ce a fost admonestat de premier: “Nu pot exista dispute ideologice când este vorba de a susţine populaţia şi economia”
Articolul următorUE nu blochează accesul turiștilor ruși!