SpaceX, deținută de miliardarul american Elon Musk, a notificat Departamentul de Apărare al SUA că nu mai poate plăti pentru funcționarea sistemului de comunicații prin satelit Starlink în Ucraina, informează CNN, invocând documente care au intrat în posesia acesteia.

De când au început să sosească în Ucraina în primăvara anului trecut, terminalele de internet prin satelit Starlink produse de SpaceX a lui Elon Musk au fost o sursă vitală de comunicare pentru armata ucraineană, permițându-i să lupte și să rămână conectată chiar dacă rețelele de telefonie mobilă și de internet au fost distruse în de Rusia.

Până acum, aproximativ 20.000 de unități de satelit Starlink au fost donate Ucrainei, iar Musk a postat vineri pe Twitter că „operațiunea a costat SpaceX 80 de milioane de dolari și va depăși 100 de milioane de dolari până la sfârșitul anului”.

Dar aceste contribuții caritabile ar putea să se apropie de sfârșit, deoarece SpaceX a avertizat Pentagonul că ar putea opri finanțarea serviciului în Ucraina, dacă armata americană nu plătește zeci de milioane de dolari pe lună.

Documentele obținute de CNN arată că luna trecută SpaceX a trimis o scrisoare Pentagonului în care spunea că nu mai poate continua să finanțeze serviciul Starlink așa cum a făcut-o. În scrisoare se cerea, de asemenea, ca Pentagonul să preia finanțarea pentru guvernul Ucrainei și utilizarea militară a Starlink, despre care SpaceX susține că ar costa mai mult de 120 de milioane de dolari pentru restul anului și ar putea costa aproape 400 de milioane de dolari în următoarele 12 luni

„Nu suntem în măsură să donăm în continuare terminale Ucrainei sau să finanțăm terminalele existente pentru o perioadă nedeterminată de timp”, a scris directorul de vânzări guvernamentale al SpaceX Pentagonului în scrisoarea din septembrie.

Printre documentele SpaceX trimise Pentagonului și văzute de CNN se numără și o solicitare directă făcută lui Musk în iulie de șeful armatei ucrainene, generalul Valerii Zalujnîi, pentru încă aproape 8.000 de terminale Starlink. (ziare.com)

„Război total” pe Twitter între Volodimir Zelenski și Elon Musk, după ce fondatorul Tesla a făcut propuneri de pace

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, a intrat în conflict deschis cu Elon Musk. 

Zelenski îi reproșează miliardarului că pare a ține partea Rusiei în acest război, după mai multe postări pe Twitter, iar președintele Ucrainei i-a răspuns în aceeași manieră.

Volodimir Zelenski a publicat pe contul său de Twitter, luni seară, un sondaj, într-o postare în care l-a indicat direct pe miliardarul american Elon Musk, fondatorul Space X și Tesla.

„Pe care Elon Musk îl apreciați mai mult? Pe cel care sprijină Ucraina, sau pe cel care sprijină Rusia?”, și-a întrebat Zelenski urmăritorii de pe Twitter, în sondajul publicat pe rețeaua de socializare.

Sondajul lui Volodimir Zelenski de pe Twitter a fost o reacție la mai multe postări ale miliardarului, care formulase întrebări către fani, în aceeași manieră.

„Rusia a declanșat mobilizarea parțială. Vor ajunge la o mobilizare totală, dacă există riscul să piardă Crimeea. Vor fi mulți morți, și de o parte, și de cealaltă. Rusia are o populație de trei ori mai mare decât Ucraina, deci o victorie a Ucrainei este improbabilă într-un război total. Dacă îți pasă de poporul ucrainean, caută să faci pace”, i se adresa Elon Musk într-o altă postare.

„Voința populației care trăiește în Donbas și Crimeea, care să decidă dacă să facă parte din Rusia ori Ucraina, ar trebui să fie luată în considerare? Răspundeți cu da sau nu”

și

„Reorganizați alegerile în regiunile anexate, sub supravegherea Națiunilor Unite. Rușii să fie obligați să plece, dacă asta este voința poporului. Crimeea a făcut parte formal din Rusia, din 1783, până la greșeala lui Hrușciov. Asigurarea ieșirii la mare a Ucrainei, prin Crimeea, iar Ucraina să rămână neutră. Da sau Nu” sunt alte postări ale lui Elon Musk, care au stârnit furia președintelui Zelenski.

Propunerile de pace înaintate pe Twitter de Elon Musk l-au indignat pe ambasadorul Ucrainei în Germania, Andrij Melnik, care a votat și el în ultimul chestionar, nu înainte de a-i răspunde lui Musk într-o manieră total nediplomatică: „Fuck off is my very diplomatic reply to you @elonmusk (Du-te naibii, este răspunsul meu foarte diplomatic pentru tine, Elon Musk)” i-a scris ambasadorul. (sursa)

Articolul precedentFlorian Bodog către ministrul Energiei: Ce vă împiedică să introduceți, măcar temporar, măsuri de regularizare a pieței?
Articolul următorRovinietele vor fi mai scumpe, în funcție de noxele emanate de mașini