Franţa: rata de vaccinare 74%, rata de mortalitate la un milion de locuitori de  0,87%. România, rata de vaccinare de 29,7%, iar rata de mortalitate de 8,99%. Un elev din clasa a cincea ar trebui să ştie să facă diferenţa.

Specialiştii din domeniul sanitar atrag atenţia că fără vaccinare şi măsuri mai dure de restricţii, valul 4 va continua să fie din ce în ce mai puternic, în contextul în care în prezent situaţia sanitară este una critică.

„Nu avem cum să ne aşteptăm la ceva bun atât timp cât stăm atât de prost cu procentul de vaccinare. Menţinerea şcolii deschise este o problemă. Cred că autorităţile, cine va avea curajul, trebuie să lase activităţile care nu se pot desfăşura online să funcţioneze, iar pe celelalte să le închidă un pic. Altă soluţie nu este, sunt foarte multe cazuri. Un lockdown care să nu afecteze economia, dar să spargă puţin grupurile mari de persoane. Mi se pare o încăpăţânare şi o lipsă de acceptare a realităţii. Presiunea pe sistem este mare“, a spus pentru ZF Paul Negoiţă, managerul farmaciilor Iris Pharm din Buzău.

El vede zilnic cum pacienţii se prezintă în farmacii pentru a cumpăra medicamente prescrise de medic pentru cazurile de COVID, iar numărul celor care vin în farmacii creşte, în ritm cu cazurile de COVID.

Ieri au fost raportaţi 14.467 de pacienţi infectaţi cu noul virus, un nivel extrem de ridicat, aproape de pragul de 15.000 pe care România l-a depăşit în ultima săptămână. De altfel, numărul noilor infectări este cel mai mare de la debutul pandemiei, deşi în prezent există şi echipamente de protecţie – măşti, dezinfectanţi, dar şi vaccin.

Iar în prezent, doar cinci judeţe mai sunt în scenariul galben şi verde, adică au o incidenţă sub 3 la mia de locuitori. Restul zonelor au intrat deja în scenariul roşu, cea mai mare incidenţă fiind în Bucureşti, de 11,4 la mia de locuitori.

După ce miercuri a fost atins un record negativ cu 331 de decese, şi ieri numărul de decese a fost unul mare, 282 de oameni pierzând lupta cu boala. Dintre aceştia, 260 de pacienţi nu erau vaccinaţi.

La vaccinare însă, România este codaşă în Uniunea Europeană, pe penultimul loc, cu doar 35% din populaţie imunizată.

„S-a instalat o stare de panică. Această panică trebuie transformată în vaccinare, fără vaccinare nu ajungem nicăieri, cazuri vor fi din ce în ce mai multe. Drumul încet, sigur şi cel mai productiv pentru noi este spre vaccinare“, spune şi Mihai Băjan, farmacist, care deţine Farmacia Băjan din Vâlcea.

Iar şeful campaniei de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiţă, atrage atenţia că situaţia poate deveni şi mai rea dacă oamenii nu se vaccinează. Totuşi, întrebat de posibilitatea vaccinării obligatorii, Gheorghiţă spune că societatea românească nu este pregătită pentru o asemenea măsură. Medicii spun însă că sunt în spitale „ca la război“.

„România este în momentul acesta lovită greu de valul 4 şi dacă nu se schimbă nimic privind adresabilitatea pentru vaccinare şi respectarea măsurilor igienico-sanitare, lucrurile vor merge din rău în mai rău. Varianta delta are un potenţial enorm de a genera mii de cazuri în fiecare zi“, a spus Valeriu Gheorghiţă după ce a primit doza trei de vaccin.

Văzând cele de sus, ar părea că nu este nimic complicat.

Însă situaţia politică amplifică criza sanitară şi repede se va vedea curând pe tot ansamblul societăţii. Avem de-a face cu trei crize, dacă este să-l credem pe preşedintele  Klaus Iohannis: o criză politică, o criză economică şi o criză sanitară. Criza politică este clar provocată din interior şi preşedintele este responsabil, între, alţii, pentru ea. Criza economică, deşi nu este evidentă azi, va lovi în cei mai vulnerabili. Aşteptăm o creştere economică de 7% în acest an, dar uităm că această creştere vine pe o cădere puternică din 2020. Recuperăm, prin urmare, nu creştem exponenţial. Boala creşte însă exponenţial pentru că, deşi sunt reguli, nimeni nu le mai respectă. Pentru că, dacă nu mai există autoritate, cine să impună reguli? În pieţele din Bucureşti sunt rari cei care poartă mască de protecţie, deşi aceasta este obligatorie.

Preţurile la energie pe pieţele externe cresc halucinant – motivele sunt destule. Marile companii au posibilitatea de a negocia, dar nu şi micile companii (IMM-urile), explică Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR). Or, micile companii – aşa cum sunt ele mici-mici sau sunt persoane fizice autorizate sau cum sunt – au milioane de angajaţi. Ele vor fi gâtuite. Nu ar fi rezonabil, din punctul de vedere al logicii capitalismului, ca statul să intervină în fixarea preţurilor, dar statul nu poate să stea nepăsător când chiar fundamentele lui se destramă, arată Pogonaru.

Dar, ca statul să fie stat, el trebuie să aibă un guvern, indiferent cum s-ar numi el: consiliu al înţelepţilor, adunarea şefilor de triburi, oricum. Or, vedem azi în România, o criză sanitară pe care nimeni nu o gestionează. Avem un guvern care nu este guvern, deci nu poate lua decizii care să schimbe ceva, un preşedinte care amână  adoptarea unei soluţii, o criză sanitară care se adânceşte (în România la o rată de vaccinare de 30% mor zilnic 10 persoane la un milion de locuitori, iar în Franţa, la o rată de vaccinare de 78%, mor 0,8 persoane) şi o criză economică ce se apropie. Căderea IMM-urilor, dacă va fi să fie, va antrena un şoc în economie. Şomaj, venituri mai mici la stat, deci bani mai puţini pentru educaţie, pentru sănătate, pentru autostrăzi. Că de cultură – cea care formează oamenii lucizi pentru o guvernare lucidă –  nu mai vorbeşte nimeni.

Georgiana Mihalache, Iulian Anghel / ZF.ro

Articolul precedentBond. Cel Mai Prost Bond
Articolul următorGuvernul meu, Cîțu-Iohannis, pericol pentru țară și instigare la revoltă populară!