Situația absurdă semnalată de AGROINTEL.RO privind împuternicirea notarială impusă fermierilor care au cerut microgranturile de 5.000 euro, schimbă regulile la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR). Ministrul Adrian Chesnoiu a anunțat că funcționarii publici care fac modificări pe actele normative vor răspunde pe viitor pentru deciziile luate.

Adrian Chesnoiu a anunțat luni – 30 mai în cadrul Congresului Forța Fermierilor că a semnat un ordin de ministru prin care impune funcționarilor care fac modificări la actele normative prin care se acordă ajutoare fermierilor să răspundă pentru schimbările efectuate. Decizia a fost luată după ce pentru schema de microgranturi de 5.000 euro/beneficiar fermierii s-au trezit că au nevoie de o împuternicire notarială făcută pentru consultanții care le-au depus cererea, document ce nu era prevăzut inițial în OUG nr. 61/2022 privind unele măsuri pentru acordarea de microgranturi şi granturi pentru capital de lucru entităților din domeniul agroalimentar cu finanțare din fonduri externe nerambursabile.

”Voi lua toate măsurile ca situații ca cele de săptămâna trecută cu cozi făcute de fermieri să nu se mai întâmple. Lipsești două zile, am fost la Bruxelles, și m-am trezit cu minunăția acesta. Dar de acum înainte – astăzi este ordinul de ministru lucrat duminică (29 mai n.r), este ordin de ministru prin care fiecare document ce va fi impus într-un program să scrie: care e baza legală, cine este emitentul și ce funcționar a pus acel document ca obligatoriu. Să-i văd atunci ce argumente vor mai avea. Pentru că în 2018 când am unificat bazele de date de la AFIR cu ANAF, cazierul judiciar etc. parcă ziceai că luptăm noi cu turcii. Ni s-a explicat că nu putem să avem acces că sunt baze secrete și tot felul de argumente”, a anunțat ministrul.

Reamintim că instituția condusă de ministrul Adrian Chesnoiu a decis ca fermierii care vor să acceseze microgranturile de 5.000 de euro să poată depună împuternicirea notarială și după înregistrarea cererii, până cel târziu la semnarea contractului de acordare a sprijinului, după ce AgrointeligențaAGROINTEL.RO a prezentat în exclusivitate  imagini cu fermierii care au luat cu asalt birourile notariale. (Roxana Dobre)

Articolul precedentIoan Mang: În Camera Deputaților, am aprobat legea privind Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”
Articolul următorOPINII. Ordonanță de urgență pentru modificarea Codului penal: o „greșeală” cu bătaie lungă!