Un bărbat din Lunca Ilvei, județul Bistrița Năsăud, nu a plătit niciun leu furnizorului de electricitate timp de cinci luni. În plus, Electrica îi datorează peste 250 de lei pentru intervalul în cauză.

Bărbatul a aplicat la programul Casa Verde, prin care Guvernul oferă sprijin financiar pentru montarea de panouri fotovoltaice. Statul i-a dat 20.000 de lei, iar el a mai contribuit cu 10.000 de lei, pentru un kit de 21 de panouri solare de 6 kilowati, scrie Bistrițeanul.

După 5 luni, acesta nu are de plătit niciun leu către furnizorul de electricitate, iar Electrica îi datorează 250 de lei, sumă care se va mări în următoarele luni, în condițiile în care sunt anunțate temperaturi peste medie.

Localitatea Lunca Ilvei este situată în zona montană a județului Bistrița Năsăud, la o altitudine de 682 de metri deasupra mării.

„Mi-am făcut cerere de înscriere pentru suvenție pentru panouri fotovoltaice la începutul anului 2019. Partea de confirmare și validare a finanțării a venit la sfârșitul anului 2020, după un an și ceva. Contribuția proprie a fost în jur de 10.000 de lei și încă o cheltuială de aproximativ 2.000 de lei, cheltuieli cu furnizorul de electricitate, plus alte lucrări pentru ca instalația să fie în parametri”.

Bărbatul a împânzit un foișor cu panourile fotovoltaice care reușesc să susțină tot consumul lunar de energie, iar surplusul merge în rețea. Acesta primește bani pentru ce dă înapoi furnizorului de electricitate.

„Am un consum mediu de 200-250 de kilowati pe lună, iar panourile produc în jur de 35-40 de kilowati pe zi. Am curent de n-am ce face cu el. În noiembrie, panourile au făcut 158 de kilowati, într-o lună de iarnă, în ianuarie 139 de kilowati, în martie 703 kilowati, iar în mai 910 kilowati. Potrivit calculelor mele, știam că urmează să primesc bani. Nu mă așteptam însă ca pe lunile de iarnă să primesc bani, ci să dau”, a explicat acesta.

După ce au aflat de facturile cu minus pe care le primește, mai mulți apropiați ai bărbatului i-au cerut ajutorul pentru documentația necesară pentru a intra în program.

Până acum 11-12 persoane din zonă au apelat la el, iar 8 dintre aceste au fost eligibile.

„Acum că au văzut factura mea cu minus, lumea e mult mai interesată. Din cauza costurilor cu electricitatea, lumea devine interesată”, mai spune bărbatul.

Statul acordă acest ajutor pe principiul primul venit primul servit. Aplicanții trebuie să fie persoane fizice și să nu aibă datorii la stat. (sursa)

Articolul precedentAvertisment pentru prefecți: „Nu trataţi evenimentele ca fiind de natură minoră!”
Articolul următorMamă din #Oradea: ”Aveți grija de copii seara, în ditamai Piața Unirii! Pericol să fie tâlhăriți!”