agrointel.ro: Vânzarea bălegarului devine afacerea momentului în prezent. Abe Sandquist, un antreprenor din Midwest-ul SUA, nu face față cererile din piață, după ce fermierii se confruntă cu o criză a îngrășămintelor. Anul trecut, pe vremea aceasta, fermierii dădeau bălegarul chiar și gratuit dar nu găseau ”clienți”.

Acum, când există o criză globală de îngrăşăminte chimice, agravată de invadarea Ucrainei, din ce în ce mai mulţi fermieri americani bat la uşa lui Abe Sandquist. ”Aş fi vrut să am mai mult de vânzare. Însă nu există cantităţi suficiente pentru a face faţă cererii”, spune Sandquist, fondatorul firmei Natural Fertilizer Services Inc din statul american Iowa, potrivit Reuteurs.

Unii crescători de animale, inclusiv cei care până acum plăteau pentru a scăpa de dejecţiile animalelor lor, au descoperit o afacere profitabilă în vânzarea bălegarului către cultivatorii de cereale.

Și firmele care produc echipamente pentru împrăştierea bălegarului traversează o  perioadă profitabilă.

Nu doar că din ce în ce mai mulţi fermieri americani caută să obţină bălegar pentru însămânţările de primăvară, dar unele firme care se ocupă de bălegarul animalelor au încheiate contracte de vânzări până la finele anului, spune consultantul Allen Kampschnieder. ”Bălegarul a devenit o marfă foarte căutată. Avem deja liste de aşteptare”, spune Kampschnieder, care lucrează la firma Nutrient Advisors din Nebraska.

Chiar dacă bălegarul poate suplini parţial deficitul de îngrăşăminte, totuşi nu este un panaceu, avertizează specialiştii în agricultură. Pur şi simplu nu există o ofertă suficientă pentru a înlocui toate îngrăşămintele chimice utilizate în SUA. Transportul este scump. Iar preţurile pentru dejecţiile animale cresc ca urmare a cererii puternice. În plus, bălegarul este puternic reglementat de autorităţile locale şi centrale din cauza îngrijorării cu privire la impactul său asupra resurselor de apă.

Însă, indiferent de aceste dezavantaje, cererea este în plin avânt. Gigantul Smithfield Foods, cel mai mare producător mondial de carne de porc, a spus că a sesizat o modificare de poziţie în rândul fermelor de porci care aprovizionează abatoarele sale. ”Vedem cu siguranţă cum fermierii se îndreaptă spre bălegar odată cu creşterea preţurilor la îngrăşăminte”, spune Jim Monroe, purtător de cuvânt la Smithfield Foods.

Războiul din Ucraina a agravat situaţia prin reducerea exporturilor de îngrăşăminte din Rusia, şi aliatul său Belarus, ca urmare a sancţiunilor occidentale. Împreună, Rusia şi Belarus au fost responsabile anul trecut pentru mai mult de 40% din exporturile mondială de potasiu, unul din primele trei îngrăşăminte utilizate pentru creşterea randamentelor culturilor, susţin analiştii de la banca olandeză Rabobank.

Odată cu creşterea cererii pentru bălegar, au crescut şi preţurile, ceea ce a adus un câştig neaşteptat pentru crescătorii de animale. În statul Nebraska, preţurile la bălegar uscat au ajuns până la 11-14 dolari pe tonă, de la un nivel obişnuit de 5-8 dolari pe tonă, spune consultantul Allen Kampschnieder. (Roxana Dobre)

Articolul precedentViktor Orban rupe rândurile și spune că Ungaria va plăti gazele naturale rusești în ruble
Articolul următorFinanțare de 40.000 EURO/firmă – Vezi condițiile pentru Start-Up Nation 2022