Anunțul a fost făcut miercuri de autoritățile elvețiene, într-un moment în care mai multe state UE decid, unul după celălalt, să nu folosească vaccinul AstraZeneca pentru persoanele de peste 65 de ani.

Elveția a decis să nu autorizeze momentan vaccinul dezvoltat de Universitatea Oxford și compania anglo-suedeză AstraZeneca, aprobat săptămâna trecută de UE și folosit deja de săptămâni bune în Marea Britanie.

„Pentru a obține mai multe informații despre siguranță, eficacitate și calitate, sunt necesare date suplimentare din noi studii”, a informat Swissmedic, autoritatea elvețiană de supraveghere a medicamentelor, într-un comunicat remis miercuri.

Swissmedic, autoritatea elvețiană de supraveghere a medicamentelor:

Datele disponibile în prezent nu arată o decizie pozitivă cu privire la beneficii și riscuri. Pentru a obține o evaluare concludentă, solicitantul va trebui, printre altele, să prezinte date suplimentare de eficacitate dintr-un studiu de fază III în desfășurare în America de Nord și de Sud, iar acestea vor trebui analizate.

„De îndată ce rezultatele vor fi primite, ar putea fi emisă o autorizație temporară”, se adaugă în comunicat.

Conform cercetătorilor de la Universitatea din Oxford, vaccinul AstraZeneca a arătat o eficacitate de 66,7% împotriva bolii simptomatice începând din săptămâna a doua după rapel.

Mai multe țări au aprobat deja vaccinul. Pe 29 ianuarie, și Comisia Europeană a dat undă verde pentru administrarea acestui ser, persoanelor de peste 18 ani.

Agenția Europeană pentru Medicamente a calculat însă mai strict rata de eficiență a vaccinului, pe care a aproximat-o la 60%.

Mai multe state membre au anunțat însă că nu intenționează să vaccineze persoanele de peste 65 de ani cu acest ser, invocând datele insuficiente ale eficienței acestuia în rândul vârstnicilor

Citeşte întreaga ştire: Elveția refuză autorizarea vaccinului AstraZeneca, din cauza ”datelor insuficiente” privind siguranța și eficiența serului

Articolul precedentProtestele CNS Cartel Alfa continuă astăzi! Sindicaliștii invocă adâncirea stării de sărăcie a populației
Articolul următorFostul ministru Costache a devenit consilier al lui Florin Cîțu. Doar ”așa”, sau se va forța iar privatizarea Sănătății?