Cel puțin 13 persoane au fost ucise, inclusiv copii, iar mai mulți gardieni talibani au fost răniți în cele două explozii din fața aeroportului din Kabul, potrivit unor oficiali afgani citați de SkyNews.

Peste 30 de persoane au fost rănite în cele două explozii care au avut loc lângă aeroportul din Kabul, iar cel puțin 6 persoane au murit în timp ce erau transportate de urgență la spital, a transmis spitalul de urgență din Kabul, potrivit SkyNews.

Una dintre explozii a avut loc lângă un hotel unde erau cazate trupe și jurnaliști britanici, urmată de focul cu arme de calibru mic, în timp ce a doua explozie ar fi avut loc lângă una dintre porțile aeroportului, potrivit SkyNews.

“Putem confirma că explozia de la Poarta Abbey a fost rezultatul unui atac complex care a dus la o serie de victime ale SUA și civili. De asemenea, putem confirma cel puțin o altă explozie la sau lângă Hotelul Baron, la mică distanță de Abbey Gate. Vom continua să actualizăm.”, potrivit secretarului de presă al Pentagonului.

Premierul Boris Johnson a fost informat cu privire la situația de pe aeroportul din Kabul și urmează să organizeze o întâlnire COBRA, în această după-amiază, informează SkyNews.

Președintele Joe Biden a fost informat despre explozia din fața aeroportului din Kabul, a transmis un oficial de la Casa Albă.

Corespondentul Sky News, Sally Lockwood, a declarat că explozia s-a produs în apropierea hotelului Baron, unde au fost cazate trupe britanice și jurnaliști. 

Ambasadorul Franței în Afganistan, David Martinon, a transmis un mesaj „tuturor prietenilor noștri afgani”. „Dacă vă aflați lângă porțile aeroportului, plecați urgent și feriți-vă. Este posibilă o a doua explozie”, a spus ambasadorul Franței pe Twitter.

În urmă cu câteva ore, Statele Unite si Marea Britanie au atras atenția că va exista un risc iminent de atac terorist pe aeroportul din Kabul și au avertizat cetățenii să NU meargă acolo, potrivit unei alerte de securitate transmise miercuri.

O sursă din Ministerul britanic al Apărării a spus că nu există, pentru moment, informaţii că vreun militar britanic a fost rănit.

Nu avem vreo informaţie legat de victime în armata britanică, dar este prea devreme să ştim sigur”, informează News.ro

Pentagonul a anunţat anterior că eforturile de evacuare a oamenilor vor continua până pe 31 august, termenul limită agreat cu talibanii.

Operaţiunile de evacuare în Kabul nu vor fi încheiate în 36 de ore”, a transmis Kirby, respingând speculaţiile că SUA ar încheia mai devreme evacuarea. „Vom continua să evacuăm cât de mulţi oameni putem până la finalul misiunii”.

Canada şi câteva ţări europene au spus că şi-au încheiat evacuările sau că le vor încheia mai devreme de finalul lunii.

Aproximativ 100.000 de oameni au fost evacuaţi din Afganistan de Statele Unite şi partenerii de coaliţie începând cu 14 august.

Noaptea trecută, secretarul de stat Anthony Blinken a declarat că, în ciuda ritmului în care operează zborurile, Departamentul de Stat estimează că 1.500 de cetăţeni americani ar putea rămâne pe teritoriul afgan după 31 august, data limită stabilită cu talibanii pentru evacuare.

Aeroportul Internaţional din Kabul este singurul deschis din ţară

Mai multe state au transmis în ultimele ore alerte cu privire la o ameninţare deosebită de atac terorist pe aeroportul din Kabul şi şi-au avertizat cetăţenii să nu meargă acolo decât dacă sunt notificaţi pentru plecare.

Ministrul britanic al Forţelor Armate, din cadrul Ministerului Apărării, a spus joi dimineaţă că există informaţii potrivit cărora, în următoarele ore, cel mai probabil în Kabul, va avea loc un atac terorist „extrem de letal”.

Mii de oameni care vor să fugă de talibani s-au adunat la graniţa cu Pakistanul. Porţile de la punctul de trecere Spin Boldak sunt deschise şi unii reuşesc să treacă, a mai relatat BBC.

Sursa: stirileprotv.ro, CNN, News.ro, skynews.com

Articolul precedentAUR: Infractorul Cîțu își cumpără voturile în PNL la vedere, sub ochii procurorilor DNA
Articolul următorAlertă meteo de vijelii puternice în mai bine de jumătate de țară. Va ploua cât pentru două săptămâni