Președintele Curții Constituționale a României (CCR), Valer Dorneanu, a declarat joi că instituția va sesiza Comisia Europeană, Comisia de la Veneția, dar și alte foruri internaționale, după ce premierul Ludovic Orban a afirmat că “trebuie schimbați politrucii” din CCR. ”Este evident că este un atac la adresa statului de drept” și ”în nicio ţară din Europa primul ministru nu-şi permite să aibă un asemenea limbaj şi asemenea atacuri suburbane la adresa Curţii Constituţionale”, a declarat Dorneanu.


”O să discut cu colegii mei, am mai avut asemenea discuţii şi am tot a avut rezerve asupra oportunităţii de a face un demers. Cred acum că lucrurile au luat o amploare care impune neapărat o asemenea intervenţie la Comisia de la Veneţia, la Consiliul Europei, la Asociaţia Curţilor Constituţionale. (..) Avem în vedere să sesizăm Comisia de la Veneţia şi Consiliul Europei şi în mod sigur Asociaţia Curţilor Constituţionale din Europa”, a declarat Dorneanu, potrivit News.ro.

Întrebat dacă se va adresa şi Comisiei Europene cu privire la atacuri în contextul existenţei Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), Dorneanu a răspuns: „Sigur că Comisia Europeană e una din cele mai importante instituţii, cu mecanismul m-aş abţine să dezvolt mai multe aprecieri”.
Dorneanu a spus că declarațiile lui Orban reprezintă o presiune neconstituțională.
”Înainte sau după o decizie pe care trebuie să o luăm noi suportăm o presiune mediatică de tot felul, începând cu salarii, cu cine ne ascultă… Este evident că e o presiune evidentă, expresă şi neavenită şi neprincipială şi neconstituţională. În niciun stat din Europa nu există asemenea presiuni şi asemenea atacuri din partea primului ministru. Acuma, un politician, mai pot accepta, că opinia politică e liberă, dar un politican de seama primului ministru…”, a adăugat preşedintele CCR.
Acesta consideră că declaraţiile premierului sunt un atac la statul de drept.


”Este evident că este un atac la adresa statului de drept, pentru că instituţia CCR este un pilon al democraţiei, un pilon al statului de drept, un garant al Constituţiei, al supremaţiei sale şi dacă unul din actorii principali ai statului de drept, cum este primul ministru al Guvernului, atacă celelalte instituţii care alcătuiesc ansamblul constituţional, în mod evident este un atac la credibilitatea acelei instituţii. Dacă noi ne-am preta să declarăm că hotărârile Guvernului, înainte de a fi supuse ele unei căi de atac sunt nişte prostii şi că primul ministru sau Guvernul sunt nu ştiu cum, ce s-ar alege cu statul de drept? Ce înţelege cetăţeanul simplu, când cetăţeanul simplu trebuie îndemnat de autorităţi să respecte legea începând cu primele autorităţi ale statului? Dacă ele dau un exemplu prost, contestă ele însele legea şi îndeamnă cetăţenii să nu respecte deciziile Curţii Constituţionale, ce fel de stat de drept promovează acest prim ministru?”, a mai declarat Dorneanu. (sursa)

Articolul precedentEvoluții legislative în materia protecției salariaților la locul de muncă
Articolul următorPoliția Animalelor, înființată OFICIAL în România! Guvernul începe angajările: va avea 488 de angajaţi şi 88 de medici veterinari