Un român şi-a dat în judecată vecinii care au plantat, pe proprietatea lor, mai mulţi arbori tuia. În proces, bărbatul s-a plâns că arborii sunt plantaţi la o distanţă prea mică de gardul dintre proprietăţi şi îi afectează pomii fructiferi.

Printr-un proces deschis la Judecătoria Avrig (judeţul Vrancea), un bărbat le-a cerut judecătorilor să îi oblige pe vecinii săi să îşi mute cei 16 arbori tuia, plantaţi prea aproape de gardul dintre proprietăţi. Concret, reclamantul a arătat că, în aprilie 2021, vecinii săi au plantat, pe o distanţă de 20 de metri, 16 arbori tuia, cu o înălţime de 1,7 metri. Potrivit reclamantului, arborii au fost plantaţi la o distanţă de 0,5 metri faţă de gardul dintre proprietăţi „în contradicţie cu prevederile Codului Civil potrivit căruia arborii mici se plantează la o distanţă de doi metri faţă de gard, iar arborii mari la o distanţă de patru metri”.

Reclamantul a mai arătat că cei 20 de arbori tuia îi afectează pomii fructiferi plantaţi pe proprietatea sa, care nu au lumină şi soare.

Familia dată în judecată s-a apărat spunând că a plantat un gard viu din specia Chiparos leyland (popular tuia) „care este un conifer de talie mică a cărui coroană se îndeseşte la maturitate”. „La momentul de faţă planta tuia nu depăşeşte aproximativ 1,80 m faţă de sol şi nu are cum să ia lumina pomilor fructiferi ai reclamantului. De asemenea, fiind gard viu, alături de plantaţii şi arbori de dimensiuni de cel puţin doi metri este exceptat de la obligaţia de plantare la o distanţă de minimum doi metri faţă de limita proprietăţii”, s-a mai apărat familia data în judecată.

Printr-o cerere reconvenţionlă, bărbatul dat în judecată i-a cerut vecinului reclamant daune morale de 50.000 de lei arătând că este ofiţer maritim pe vas comercial şi lipseşte mai multe luni pe an de la domiciliu, iar soţia sa rămâne singură acasă cu un minor de un an şi din cauza ameninţărilor şi injuriilor adresate trăieşte cu frica de a nu fi agresată de către reclamant

Verdict: tuia e gard viu

Judecătoria Avrig a respins cererea reclamantului arătând că „potrivit Dicţionarului Explicativ al Limbii Române, arborele tuia este un arbore decorativ, exotic din familia pinului, cu tulpina înaltă, coroană deasă şi rămuroasă, cu frunze mici, fiind de notorietate că arborii tuia pot fi plantaţi şi cu scopul de a deveni gard viu la maturitate”.

„Analizând planşele foto depuse la dosar, se constată că pârâţii au plantat arborii tuia la o distanţă relativ mică unul de celălalt, astfel încât în mod cert la maturitate aceştia vor forma un gard viu. Or, potrivit art 613 alin 1 C.civ. gardul viu este exceptat de la obligaţia instituită de lege de a se respecta o distanţă de cel puţin doi metri faţă de linia de hotar, condiţii în care instanţa apreciază că cererea reclamantului de a obliga pârâţii să replanteze arborii tuia este nefondată şi va fi respinsă ca atare”, a decis Judecătoria Avrig, a cărei sentinţă a rămas definitivă prin neatacare.

În privinţa daunelor morale cerute de bărbatul dat în judecată, judecătorul a respins cererea arătând că „nu au fost probate injuriile la care s-a făcut referire în cererea reconvenţională, iar aspectul că reclamantul le-a spus pârâţilor că îi va acţiona în judecată nu poate constitui o faptă ilicită în accepţiunea art 1357 C.civ., orice cetăţean având dreptul de a introduce o acţiune în instanţă atunci când are credinţa că nu sunt respectate dispoziţii legale”. (sursa)

Articolul precedentTânără de 29 de ani, mușcată de viperă în Munții Făgăraș
Articolul următorAmenzi mari pentru cei care își lasă trotinetele în locuri interzise. Poate ia și Oradea exemplu?