Purtătorul de cuvânt al ministrului chinez de Externe, Wang Wenbin, a anunțat miercuri, 2 februarie, că țara sa ”va continua să joace un rol constructiv” pentru atenuarea tensiunilor privind Ucraina.

Anunțul vine în contextul în care ministrul de Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a solicitat ajutorul omologului chinez în medierea conflictului şi obţinerea „încetării focului” în războiul din Ucraina, relatează CNN.

China sprijină şi încurajează întotdeauna toate eforturile diplomatice care conduc la soluţionarea paşnică a crizei ucrainene, salută lansarea negocierilor de pace între Rusia şi Ucraina şi speră că cele două părţi vor continua procesul de dialog şi negociere şi vor căuta o soluţie politică care să cuprindă preocupările legitime de securitate ale ambelor părţi”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministrului de Externe, într-o conferinţă de presă.

Marţi, ministrul chinez de Externe, Wang Yi, a dicutat la telefon cu omologul său ucrainean, care a spus că țara sa este dispusă să menţină comunicarea cu China şi se aşteaptă ca statul chinez să aibă rolul de mediator pentru a obţine „încetarea focului”, a anunţat Ministerul de Externe al Chinei într-un comunicat.

De asemenea, oficialul ucrainean a declarat, marţi, pentru CNN, că poporul chinez este „gata să caute o soluţie paşnică” în discuţiile diplomatice pentru a pune capăt războiului. Kuleba a mai precizat că a făcut apel la Wang să „profite de influenţa pe care China o are asupra lui Putin, de relaţiile cu Rusia şi să îl îndemne pe Putin să oprească imediat acest război.” (sursa)

Articolul precedentPrimăria București întocmește lista ANGAJAȚILOR cu obligații militare: vizați sunt toți bărbații până în 35 de ani/ Document
Articolul următorNegocierile de pace dintre Rusia și Ucraina continuă astăzi, după ce prima rundă s-a încheiat fără niciun rezultat