Citind materialul electoral al prefectului de Bihor în legătură cu plata pe jumate a facturilor la energie din 15 comune montane ale județului, ne scrie un cititor BihorNews.ro, am văzut din nou prostia la ea acasă: oamenii sunt trimiși la primărie să depună cerere și să demonstreze că sunt locuitorii comunei respective! Că DOAR așa pot primi un drept legal! Că la Primărie nu se știe cine stă și cine nu stă în comună…


Context. Într-o postare pe Facebook, prefectul Dumitru Țiplea se laudă că, în urma demersurilor sale către Electrica Furnizare S.A., bihorenii de pe raza a 15 unități administrativ-teritoriale pot beneficia de reducere de 50% la plata facturilor la energie electrică.

După care, din următorul paragraf, aflăm că, de fapt, este vorba despre punerea în aplicare a prevederilor OUG nr. 27/1996 republicată privind acordarea de facilități persoanelor care domiciliază sau lucrează în unele localități din Munții Apuseni. Conform actului legislativ, în județul Bihor beneficiază de 50% reducere la plata energiei electrice familiile care domiciliază pe raza UAT-urilor Nucet, Ștei, Vașcău, Budureasa, Bulz, Buntești, Cărpinet, Câmpani, Criștioru de Jos, Drăgănești, Lazuri de Beiuș, Lunca, Pietroasa, Rieni și Tărcaia.

Așadar, prefectul Țiplea a solicitat, de fapt, punerea în aplicare a unui act normativ care oricum trebuia aplicat, cu sau fără solicitarea acestuia. Dar, probabil, s-a gândit că ar fi oportun, și electoral, să intre și el în poză…

Iată ce spune Prefectura: În urma solicitării prefectului Dumitru Țiplea de a aplica prevederile normelor speciale care vizează Munții Apuseni, Electrica Furnizare S.A. a comunicat condițiile și pașii necesari care trebuie parcurși pentru a beneficia de aceste reduceri, astfel:

– cetățenii trebuie să depună o cerere la primăria la care sunt arondați, prin care solicită acordarea facilităților. Cererea va fi însoțită de acte doveditoare precum şi de o declarație pe proprie răspundere;

– cererile se aprobă de către fiecare consiliu local și se centralizează în liste, care vor fi afisate la sediul primăriei;

– cetăţenii care au fost omişi sau ale căror cereri nu au fost aprobate pot depune contestaţii, la sediul primăriei, în termen de 10 zile de la afişare. Primarul are obligația să le soluționeze în termen de 10 zile şi să comunice petiţionarilor modul de rezolvare;

– după parcurgerea acestor etape listele devin definitive şi, prin grija primarilor, trebuie transmise instituțiilor abilitate prin ordonanță să asigure respectivele facilități, în speță Electrica Furnizare S.A.;

– după recepționarea listelor și înregistrarea beneficiarilor în sistemul informatic, Electrica Furnizare S.A. va aplica reducerea prevăzută de lege la valoarea finală a facturilor.

– listele vor fi actualizate trimestrial.

Precizăm, spune Prefectura, că sprijinul este acordat persoanelor al căror domiciliu în fapt este situat la adresa din actul de identitate sau, după caz, unde persoanele singure sau familiile declară că au locuinţa principală.

Acordarea sprijinului este condiționată de plata la termen de către clienții casnici a facturilor scadente. (sursa)

Articolul precedentZiua Națională va fi sărbătorită și în comuna Tulca
Articolul următorPamflet. Bode, negocieri la Viena. Nu doar că nu intrăm în Schengen, dar ne-au exclus și din UE