PNL a ratat ieri șansa de a scăpa de Cîțu în mod elegant, folosindu-se de moțiunea de cenzură a PSD – scrie printreranduri.net. Parlamentarii peneliști nu au îndrăznit însă să-i dea un vot de blam,  chiar dacă există destul de mulți nemulțumiți la adresa premierului, mai ales dintre apropiații lui Orban, dar nu numai. Cu toate acestea, disciplina de partid a funcționat. Deocamdată.

În aceste condiții, la Congresul din Septembrie, peneliștii sunt condamnați să îl aleagă pe Cîțu președintele PNL. Pe mâna lui Orban nu mai pot merge, acesta fiind un personaj sinistru epuizat moral și politic. Așadar, trebuie să defileze cu Cîțu, că le place, că nu le place! Vor trebui să îl voteze pe Cîțu din simplul motiv că, la ora actuală, altul mai bun nu au. Vor trebui să îl voteze pe Cîțu chiar dacă această „alegere”, pe termen mediu și lung, va însemna sinucidere politică.

Cu Cîțu pe post de premier și președinte de partid, PNL va deconta la următoarele alegeri toatele relele și belelele guvernării. Inclusiv pe cele ale partenerilor din USR. Peneliștii sunt conștienți că riscă enorm cu Cîțu și au toate șansele să piardă en fanfare toate alegerile din 2024. Și nu vor fi puține: vreo 4! Deocamdată însă sunt captivi ”alegerii” lui Cîțu.

Deși au existat tatonări și autopropuneri, în PNL nu s-a cristalizat încă a ”treia cale”: liderii de la centru nu au reușit să identifice încă alternativa la Orban și Cîțu, ambii la fel de catastrofali, un lider care să aibă sprijinul lui Iohannis și care să reușească atât coagularea tuturor forțelor și grupărilor din partid, cât și victoria în alegeri.

Asta nu înseamnă că ”cercetările” nu vor continua, mai ales că securea războiului dintre diferitele tabere va fi îngropată doar de dragul aparenețelor și a beneficiilor guvernării. În realitate, în spatele zâmbetelor și îmbrățisărilor, lupta subterană pentru puterea din partid va continua. Până la alegerile din 2024 mai sunt trei ani lungi de guvernare, timp în care partidul se va eroda și mai puternic în ochii electoratului și va avea nevoie de un suflu nou pentru a evita dezastrul. Să vedem dacă va fi cine se pregătește sau cine se nimerește. (printreranduri.net)

Articolul precedentJumătate dintre consumatorii casnici de gaze și electricitate vor achita facturi semnificativ mai mari începând de astăzi!
Articolul următorRomânii, obligaţi să îşi instaleze contoare şi repartitoare până la sfârşitul anului. Amenzile pe care le riscă cei care nu respectă legea