Polonia se află în imediata vecinătate a conflictului din Ucraina și în zona de graniță dintre NATO și zona de influență a președintelui Vladimir Putin. Polonia a primit peste 2 milioane de refugiați ucraineni din cele 3,7 milioane de oameni care au fugit de război. Ca și Ucraina, Polonia a trăit decenii sub cizma URSS. Polonia este și una dintre țările cu o prezență puternică a militarilor americani. Dacă războiul se va extinde într-un conflict mai amplu între Rusia și Occident, există o șansă mare ca acest lucru să se întâmple în Ucraina, notează CNN.

Vizita lui Biden vine după cea a vicepreședintelui Kamala Harris, pe fondul intenției anunțate a Poloniei de a trimite avioane de luptă în Ucraina. Biden s-a opus acelui plan, invocând scenariul ca Putin să considere acest lucru o escaladare majoră a conflictului.

America este foarte populară în Polonia, o evoluție care vine după sprijinul puternic pe care SUA l-a arătat pentru mișcarea sindicală Solidaritatea, care a creat unele dintre primele diviziuni din fostul imperiu sovietic.

În Polonia, Biden se va întâlni cu președintele Andrzej Duda și va vizita trupele americane trimise aici pentru a spori apărarea flancului estic al NATO. Biden ar putea vizita și taberele de refugiați ucraineni.

Președinții americani au văzut mult timp Polonia ca un exemplu al spațiului de libertate pe care NATO îl poate promova, dar și un exemplu al unui popor care luptă de secole pentru propria existență, o luptă pe care o duce acum și Ucraina.

Polonia a fost împărțită și ocupată în al doilea Război Mondial între Germania nazistă și Rusia stalinistă. O parte majoră a evreilor care trăiau aici au murit în Holocaust.

Donald Trump a folosit însă în alt scop Polonia, când a călători la Varșovia în 2017, pentru a se poziționa alături de forțele de dreapta care conduc această țară, adeseori cu tonuri ostile față de UE. Aici, Trump a reafirmat Articolul 5 din Tratatul NATO, respectiv solidaritatea țărilor membre în cazul unui atac extern. Dar tot Trump a criticat evaluările serviciilor americane de informații, care avertizau asupra faptului că Rusia a încercat să intervină în alegerile americane, un mesaj care a întărit pozițiile lui Putin. Trump a afirmat de asemenea că valurile de imigrație musulmană pot amenința valorile occidentale.

Mesajul lui Biden va fi diferit, mai arată CNN. După întâlnirea cu Duda, sâmbătă, la Varșovia, președintele va susține un discurs care va defini invazia rusă în Ucraina drept o provocare față de scopul esențial al președinției sale, atât în plan intern, cât și internațional: asigurarea unui viitor care își are rădăcinile în principiile democratice. (sursa)

Articolul precedentDonald Trump o dă în judecată pe Hillary Clinton, pentru că l-a acuzat de legături cu Rusia
Articolul următorMunca hibrid schimbă totul: noile reguli sunt ca angajaţii să se întoarcă 2-3 zile la birou, dar până la final de an o să se ajungă la 4 zile pe săptămână la birou. „Problema anxietăţii la angajaţi a devenit o mare provocare.“