În contextul în care Ucraina a decis să suspende exporturile de cereale spre Polonia, printr-un acord cu Guvernul de la Varşovia, PSD a cerut, marţi, MAE să iniţieze discuţii diplomatice cu autorităţile din ţara vecină pentru a obţine şi România aceeaşi măsură.

”PSD solicită Ministerului Afacerilor Externe să iniţieze discuţii diplomatice cu autorităţile din Ucraina pentru suspendarea temporară a exporturilor de cereale pe piaţa românească, după modelul aplicat în Polonia.

Totodată, PSD consideră că România trebuie să fie în continuare alături de Ucraina şi să asigure tranzitul cerealelor din această ţară către state terţe din Uniunea Europeană şi către rutele comerciale din Marea Neagră”, a transmis PSD.

Potrivit social-democraţilor, ”dificultăţile majore întâmpinate de fermierii români ca urmare a facilitării comerţului cerealelor ucrainene trebuie să fie rezolvate printr-un dialog diplomatic constructiv între cele două state”.

”Ministerul Agriculturii din România este pregătit să asigure sprijinul tehnic reprezentanţilor MAE în cadrul discuţiilor diplomatice cu partea ucraineană”, arată PSD.

Totodată, PSD propune ca România să susţină în cadrul „Comitetului Reprezentanţilor Permanenţi ai guvernelor statelor membre pe lângă Uniunea Europeană” (COREPER) ca Regulamentul 70/2022 privind regimul taxelor vamale pentru produsele ucrainene să fie aplicat diferenţiat la nivelul Uniunii.

”Astfel, statele membre ale UE care îşi asigură consumul intern din producţia proprie ar trebui să permită doar tranzitul cerealelor din Ucraina către statele membre care nu îşi pot acoperi necesarul de consum din producţia proprie. O astfel de măsură ar fi cu adevărat echitabilă atât pentru fermierii ucraineni, cât şi pentru fermierii din statele membre ale UE”, afirmă partidul.

Ucraina a decis, vineri, să suspende exporturile de cereale spre Polonia, printr-un acord cu Guvernul de la Varşovia, pentru evitarea destabilizării pieţei locale, pe fondul protestelor fermierilor polonezi. Asta în condițiile în care Polonia a obținut aproape triplu compensații de la Comisia Europeană decât România.

Articolul precedentDe ce vrea PNL să comaseze alegerile locale cu cele parlamentare în 2024. Calculele lui Ciucă și Bode ca să obțină un scor mai bun și să împartă responsabilitatea eșecului
Articolul următorTopul judeţelor după evoluţia recrutării. Capitala, Clujul şi Timişul rămân judeţele cu cei mai mulţi angajaţi