Veniturile colectate de statul român din taxele, impozitele și contribuțiile datorate de oameni și companii, venituri care reprezintă peste 80% din bugetul general consolidat, s-au ridicat la 27,3% din PIB în 2021, al doilea cel mai redus nivel din UE (după Irlanda, care are un statut aparte), reiese din datele Eurostat.

Tabloul e sumbru, din perspectiva colectării veniturilor fiscale: cu 27,3% din PIB, România e departe de media europeană, de aproape 42% din PIB.

Suratele noastre din fosta zonă comunistă stau mult mai bine la bugete: colectează venituri fiscale cuprinse între 35 și 40% din PIB. Până și Bulgaria – cu o fiscalitate mai mică decât a României – colectează venituri din taxe de 32% din PIB.

Mai îngrijorător e că, în ultimul deceniu, veniturile fiscale din UE au consemnat un avans de 2,2% din PIB, în România creșterea a fost de doar 0,3%.

Este cel mai slab rezultat din rândul statelor membre care au reușit să realizeze o oarecare consolidare fiscală, în UE existând și patru țări ale căror venituri fiscale au scăzut ca procent din PIB în perioada 2011-2021. Este vorba despre Belgia (-0,9 pp), Malta (1,8 pp), Ungaria (2,5 pp) și Irlanda (7,3 pp).

Irlanda e un caz aparte întrucât a avut o creștere artificială a PIB după mutarea unor multinaționale din UK la Brexit – astfel încât veniturile colectate sunt diminuate artificial.

Veniturile fiscale ale României abia au ținut pasul cu PIB

Veniturile fiscale ale României au fluctuat semnificativ în ultimul deceniu, de cele mai multe ori colectarea nereușind să țină pasul cu avansul PIB.

De altfel, eficiența slabă a colectării este ilustrată și de deficitul de încasare a TVA, pe care îl înregistrează România, de 34,9%, respectiv 7,4 miliarde de euro la nivelul anului 2019, cel mai mare din UE, potrivit celor mai recente date ale Comisiei Europene.

Pe locul al doilea, la mare distanță, se clasează Grecia, cu 25,8%.

Ponderea redusă a veniturilor fiscale face ca peste 95% din acestea să fie cheltuite, anual, pe salariile din sectorul public și asistența socială, lăsând prea puțin spațiu pentru dezvoltare.

La jumătate față de lideri

Analizând bugetele altor state europene, se observă ponderea foarte mare a veniturilor fiscale din Danemarca (48,8%), Franța (47,0%) și Belgia (46,0%), semnificativ peste România.

10 state europene au venituri fiscale între 40 și 50% din PIB, 15 între 30 și 40% din PIB și doar două sub 30% din PIB.

În 2021, veniturile din taxe și contribuții au crescut cu 520 de miliarde de euro la nivelul UE, comparativ cu anul precedent, ajungând la circa 6.058 de miliarde de euro, potrivit datelor Eurostat. (spotmedia.ro)

Articolul precedentCulmea crizei: Salarii majorate peste noapte cu 15% la Cancelaria premierului. Alocaţiile mai aşteaptă, pensiile se mai negociază. În septembrie au fost majorate și salariile pentru primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de consilii judeţene şi a personalului din aparatul de lucru al primăriilor
Articolul următorTemperaturile încep să scadă de vineri. Director ANM: ”Nu e exclus ca iarna să se extindă”