Un număr foarte mare de persoane din întreaga lume, inclusiv din România, în special persoanele în vârstă și cele vulnerabile (adolescenti, suferinzi etc), sunt atrașe de perspectiva unui câștig surpriză, venit dintr-un miracol dumnezeiesc sau, pur şi simplu, prin noroc.

Ziare.com îţi explică în cadrul rubricii Banii tăi cum scapi sau te fereşti de impostorii cibernetici care încearcă prin mijloace manipulatoare să pătrundă în contul tău bancar via adresa de email sau prin intermediul aplicaţiilor bancare.

Trebuie să cunoaştem faptul că smartphone-urile sunt nişte mini-calculatoare, așa că luați aceleași măsuri de precauție cum faceţi pentru propriul computer sau laptop.

Dacă utilizați o aplicație bancară online, utilizați numai aplicația oficială furnizată de banca unde aveţi contul. Dacă aveți îndoieli, contactați banca pentru a verifica.

Descărcați numai aplicații din magazinele oficiale de aplicații

Descărcarea acestora din surse neoficiale sau necunoscute vă poate infecta telefonul cu un virus. Mențineți actualizat sistemul de operare al telefonului cu cele mai recente corecții de securitate și actualizări. Furnizorul de sistem de operare le trimite în mod normal

Nu oferiți niciodată nimănui detaliile de securitate mobile banking, inclusiv parola și nu le stocați pe telefon. Pentru securitate sporită, configurați o parolă sau un PIN pentru a vă bloca mobilul.

La fel ca pe computerul personal, puteți obține instrumente antivirus pentru mobil; utilizați o companie de renume. Unele bănci oferă software antivirus gratuit pentru telefoanele clienților lor. Verificați site-ul web al băncii pentru mai multe informații.

Fraudele via e-mail

Cea mai comună fraudă trimisă via email este înșelătoria cu premii false, care vă spune că ați câștigat un premiu sau un concurs, de obicei, unul despre care nu ați auzit niciodată.

Mesajul solicită o plată în avans pentru a revendica premiul, care fie nu sosește niciodată, fie este foarte diferit de ceea ce a fost promis.

Escrocheriile „psihologice” și/sau „de noroc” caută victime pentru o înșelătorie de premii false. În această situație, un „psiholog” trimite victimei o listă de numere de loterie, cele „norocoase”. Curând după aceea, sosește o scrisoare prin care îi spune victimei că a câștigat la loterie cu acele numere. Desigur, toate acestea fac parte din înșelătorie

De asemenea, este posibil să primiți prin e-mail o reclamă nesolicitată cu bunuri „de înaltă calitate” sau „exclusive”, care în realitate au un raport îndoilenic calitate-preț.

O altă înșelătorie de marketing în masă este să oferiți o parte dintr-un premiu în numerar pe care îl puteți obține doar comandând bunuri. Bunurile sunt, de obicei, de foarte slabă calitate și premiul în numerar nu mai este menționat niciodată.

Aveți grijă şi când trimiteți bani sau primiți bani de la cineva pe care nu îl cunoașteți și în care nu aveți încredere. Acesta poate fi un truc al unui escroc pentru a vă face să treceți bani prin contul dvs. bancar, care au fost furaţi din contul altei victime.

Dacă ești condamnat pentru spălare de bani, ai putea fi trimis la închisoare. A avea o condamnare penală poate îngreuna obținerea de produse financiare sau obținerea unui loc de muncă.

Este nevoie doar de un singur răspuns unui astfel de escroc cibernetic pentru a fi inundat cu mai multe e-mailuri înșelătoare. Numele și adresa dvs. vor fi incluse pe o „listă de potentiale victime” și veți primi o mulțime de e-mailuri înșelătoare în fiecare zi.

Ce trebuie să ştim

  • nu poți câștiga bani sau un premiu la o loterie la care nu te-ai înscris
  • nu poţi fi „ales la întâmplare” dintr-o listă la care nu te-ai înscris
  • nu ar trebui să plăteşti niciodată o taxă sau să facă o achiziție pentru a revendica un premiu legitim (ziare.com)
Articolul precedentUE a ajuns la un acord privind interzicerea vânzărilor de noi autoturisme pe benzină sau motorină începând din 2035
Articolul următorUn tablou a fost expus cu susul în jos timp de 75 de ani. Cum a fost făcută descoperirea