La summitul Organizației de Cooperare de la Shanghai ce a avut loc în Uzbekistan, președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a fost așezat pe o canapea joasă, arătând astfel că poziția sa nu este atât de importantă ca înainte de războiul din Ucraina.

Psihologul politic Svitlana Șunikhina a arătat fotografia grăitoare cu Putin și a explicat pe Facebook cât de importantă este această nuanță.

„Pentru politica mondială, jocurile cu metafore spațiale „mai sus-jos” sunt încă importante… Îmi amintesc că a fost un episod asemănător între Thatcher și Gorbaciov. Ei bine, asta e. Nu s-au schimbat multe de atunci. Dar pentru Putin aproape totul s-a schimbat”, a subliniat ea.

Imaginea arată că președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, stă mai sus decât toți ceilalți și le vorbește. Putin a fost inclus în lista celor care pur și simplu ascultă de jos. Liderul din Belarus, Aleksandr Lukașenko, a fost și mai jos.

Psihologul a mai amintit că Putin însuși a folosit o astfel de tehnică. Prim-ministrul Marii Britanii în 2007-2010, Gordon Brown, a povestit cum dictatorul rus l-a așezat pe un scaun mai jos și a încercat să-l intimideze citind cu voce tare dosarul britanic.

Trebuie menționat că problema înălțimii sale în fotografia cu alți lideri a fost întotdeauna importantă pentru Putin. Serviciul de presă al Kremlinului a fost pus în mod repetat să editeze fotografiile. Un ultim incident a fost cu Erdogan, când Putin a fost ”înălțat” special.

Summitul din Uzbekistan a fost marcat de un număr mare de gafe. Sala pentru discuțiile lui Putin cu președintele chinez Xi Jinping, de exemplu, a fost decorată cu un aranjament floral sub formă de sicriu. (sursa)

Articolul precedentOlanda e de acord ca România să intre în Schengen, cu condiția să se opună altă țară!… (UMOR)
Articolul următorMihai Bendeac s-a supărat foc pe șefii de la iUmor și a dispărut de pe post! De unde a pornit scandalul: ”E bătaie de joc!”