Lucrurile iau o turnură greu de conceput în justiţie. Cercetat disciplinar pentru “manifestări care aduc atingere onoarei sau probității profesionale ori prestigiului justiției”, judecătorul Cristi Danileţ, de la Tribunalul Cluj, cere nici mai mult nici mai puţin decât abrogarea articolului de lege care prevedere această abatere disciplinară. Solicitarea este formulată de Asociația Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană, dintre fondatorii căreia face parte şi judecătorul Danileţ.

Practic, Danileţ îşi cere propria “OUG 13”, pe modelul patentat de Liviu Dragnea, care dorea modificarea definiţiei abuzului în serviciu, pentru a nu i se mai putea aplica. Trebuie menţionat şi faptul că judecătorul Cristi Danileţ a fost deja sancţionat pentru aceeaşi abatarere disciplinară (art. 99, lit a din Legea 303/2004), decizia CSM fiind menţinută de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Noua cercetarea disciplinară care îl vizează pe Danileţ are la bază dezvăluirile din serialul “Justice leaks“, publicat de STIRIPESURSE.RO.

Comunicatul Asociației Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană:

“ICDE atenţionează comunitatea naţională şi internaţională că magistraţii sunt cercetaţi pentru opiniile lor, neexprimate cu intenţia de a ajunge în spaţiul public, pentru simplul fapt că s-au opus modificărilor. Solicită stoparea acţiunilor de intimidare desfăşurate de Inspecţia Judiciară şi CSM. Solicită ministrului justiţiei modificare legii ca magistraţii să se poată exprima liber.

Presa a relatat că mai mulţi judecători şi procurori sunt cercetaţi de Inspecţia Judiciară cu privire la schimbul de mesaje purtat pe un forum electronic între magistraţi.

Constatăm că această cercetare vine după un comunicat de presă al unei majorităţi din secţia de judecători a CSM, care s-au antepronunţat în privinţa soluţiei ce ar putea să o dea. Prin judecătorii care au iniţiat acest comunicat de presă sunt persoane care în mod frecvent au susţinut ori combătut politicieni semnatari, respectiv care au avut un dialog cu colegii de breaslă care a încălcat o minimă decenţă profesională.

Constatăm că nu există vreun comunicat de presă cu privire la cercetarea magistraţilor pentru comunicarea dintre ei purtată pe forumul electronic, de unde tragem concluzia că informaţia şi materialul a fost scursă unei anumite părţi a presei, aspect contrar reglementărilor interne ale acestei instituţii. Solicităm cercetarea celor care au dat această informaţie presei.

Mai constatăm că magistraţii au libertate de exprimare ca orice alt cetăţean şi au purtat discuţii în între ei legate de modul în care este organizată şi funcţionează justiţia. Remarcăm că printre magistaţii cercetaţi acum de Inspecţie sunt judecători şi procurori care s-au remarcat prin poziţii publice constante cu privire la modificările legislative nocive, prin organizarea de proteste în faţa tribunalelor, inclusiv în străinătate, prin reacţii la propunerile în anumite funcţii judiciare criticabile sau la modul defectuos de instrumentare a unor dosare. Este clară intenţia dintre magistraţi de a lămuri aceste aspecte necesare profesiei lor între ei, pe un forum intern de discuţii şi nu de a denigra persoane sau instituţii în public. Singurul despre care se poate spune că, eventual, a adus atingere imaginii justiţiei este cel care a comunicat aceste mesaje către presă. Prin atitudinea sa a făcut rău colegilor şi justiţiei. Ca urmare, solicităm Inspecţiei să se ocupe de cercetarea sa.

Solicităm Ministrului Justiţiei să facă demersuri pentru abrogarea dispoziţiei de la art. 99 lit (a) din Legea nr. 303/2004. Aceasta permite cercetarea unui magistrat pentru orice fel de conduită care aduce atingere imaginii justiţiei, în timpul exercitării funcţiei sau în afara acesteia. Formularea este atât de vagă, încât orice magistrat care nu este pe placul Inspecţiei poate fi cercetat după un simplu articol de presă. Existenţa acestei dispoziţii neclare face ca magistraţii să nu îşi poată regla conduita. Că este aşa, o demonstrează practica profund subiectivă a Inspecţiei Judiciare, care nu a demarat cercetarea împotriva unor judecători despre care presa centrală a relatat că au avut declaraţii ironice şi chiar belicoase la adresa preşedintelui ţării, premierului ţării, procurorilor, Comisiei Europene, campaniei de vaccinare, românilor per ansamblu şi care s-au opus în mod constat reformelor. Mai solicită ministrului abrogarea dispoziţiei legale care interzic magistraţilor criticare celorlalte puteri. Acest lucru a fost criticat de organismele europene şi este contrar obligaţiei de reacţie a judecătorilor şi procurorilor atunci când independenţa lor este atacată.” (stiripesurse.ro)

Articolul precedentUserista orădeancă Ioana Mihăilă și-a dublat veniturile din privat cu banii de bugetar! E frumos, nu-i așa?
Articolul următorDe la cititori: Dacă PREMIERUL Cîțu e un zombie, așa cum zice MINISTRUL Drulă, îi batem pe ruși fluierând!…