Creșterea prețurilor la energie și gaze va conduce la fraude alimentare și la scăderea calității produselor, a atras atenția Dorin Cojocaru, președintele Asociației Patronale Române din Industria Laptelui (APRIL), în emisiunea „Agricultura – o șansă pentru România”, moderată de Cătălin Lența la AGRO TV.

„Au venit sesizări că furnizorii de energie, gaz și așa mai departe vor scumpi în noiembrie cu 100% – 150%. Eu vin și spun: dacă vin scumpiri, cresc costuri de producție, crește presiunea pe producție, în cele din urmă presiunea se va face pe calitate. Întotdeauna când au fost crize financiare, economice, și au scăzut vânzările, iar puterea de cumpărare a scăzut, atunci au apărut fraude alimentare, iar procentul de falsificări în piață a crescut”, a declarat Dorin Cojocaru.

Președinte APRIL a explicat că în astfel de crize economice, pentru ca un producător să supraviețuiască pe piață este nevoie să intervină undeva asupra costurilor în procesul de producție.

„Pentru că tu ca să supraviețuiești în această piață, să ai un preț competitiv, trebuie să umbli undeva. De la energie nu poți să iei, la micșorat salarii nu poți să umbli, că îți pleacă oamenii și noi avem nevoie de specialiști, de muncitori calificați. De obicei se mai duceau pe la fermieri să le mai taie ceva, dar nici acolo nu mai ai de unde să mai tai, pentru că au dispărut acele centre de colectare. Ele nu sunt viitorul, o să dispară de tot în doi-trei ani, pentru că nu mai sunt vaci în gospodăriile populației. Oamenii care trăiau la sate au îmbătrânit, nu mai cresc animale. Acuma sunt microferme, ferme, ferme de families au ferme mari. Nu prea ai de unde să tai pentru că este o bătaie pe materie primă și va fi în continuare”, a arătat Dorin Cojocaru, menționând că și de pe piața internațională va fi dificil de adus lapte pentru procesare în condițiile creșterii îngrijorătoare a monedei euro în raport cu leul.

Într-un astfel de context, ne putem aștepta la scăderea calității produselor alimentare de pe piața românească și chiar la fraude alimentare semnificative în următoarea perioadă, este de părere președintele APRIL. (agro-tv.ro)

Articolul precedent”Digitalizare” în Guvernul României…
Articolul următorMă simt jignit că sunt contemporan cu cei care l-ar crede pe Cîțu!