Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, a vorbit ieri, în emisiunea Sinteza Zilei, despre posibilitatea ca intensitatea răspândirii coronavirus să fie afectată de încălzirea vremii odată cu venirea primăverii.

”Dacă se va comporta ca și virusul gripei obișnuite, sezoniere, înseamnă că atunci când o să ajungem la 20 și ceva de grade, când intrăm deja în primăvară – vară, o să înceapă să scadă.

Dacă se va comporta ca alte forme de infecții s-ar putea să continue poate la un nivel mai scăzut. Nu putem să spunem 100% că se va întrerupe sau nu.

Nici nu putem să facem acest lucru, pentru că asta ar însemna să stăm liniștiți că peste o lună se încălzește. Nu! Trebuie să continuăm pregătirea, trebuie să continuăm măsurile pe care le luăm, trebuie să luăm foarte în serios această situație.

Și da, optimismul spune că poate se va comporta ca virusul gripal sezonier și o să se oprească la un moment dat când se încălzește vremea. Dar asta poate să însemne că în toamnă-iarnă poate să revină.

Și aici revenim la partea cu vaccinurile. Vaccinarea gripală sezonieră este foarte importantă și la momentul în care va apărea un vaccin pentru acest virus, Covid-19, trebuie ca toată lumea care are acces – și statele vor face tot posibilul ca cetățenii să aibă acces – să se vaccineze”, a spus Raed Arafat, la Antena3.

Circa 3,4% dintre persoanele confirmate cu COVID-19 au decedat, o rată de mortalitate cu mult peste cea a gripei sezoniere, care este de sub 1%, dar noul coronavirus poate fi ţinut sub control, a declarat Marţi directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), potrivit Agerpres.

Articolul precedentAzi încep înscrierile la clasa pregătitoare
Articolul următor2 miliarde de euro ies de sub sechestru după ce Finanțele au uitat să modifice legea