Ucraina şi Polonia au convenit duminică să instituie control vamal comun la frontiera dintre cele două ţări, precum şi o companie feroviară comună, cu scopul de a facilita circulaţia persoanelor şi a creşte potenţialul de export al Ucrainei, relatează Reuters.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi omologul său polonez Andrzej Duda au promovat cooperarea sporită dintre ţări în timpul unei întâlniri la Kiev duminică, Duda oferind sprijinul Varşoviei vecinului său aflat în stare de conflict.

”Graniţa dintre Polonia şi Ucraina ar trebui să unească, nu să divizeze”, a declarat preşedintele polonez Duda în faţa parlamentarilor ucraineni, devenind, astfel, primul lider străin care a ţinut un discurs în persoană în faţa Parlamentului ucrainean de la invazia Rusiei din 24 februarie.

Zelenski a numit decizia de a institui control vamal comun la frontieră drept o mişcare ”revoluţionară”.

”Această decizie va accelera în mod semnificativ procedurile de la frontieră”, a spus Zelenski într-o înregistrare video după vizita lui Duda.

”De asemenea, lucrăm la crearea unei companii feroviare comune în vederea creşterii potenţialului de export al economiei ucrainene”, a declarat ministrul ucrainean al Infrastructurii, Oleksander Kurbakov într-un comunicat.

El a mai spus că cele două ţări vecine caută soluţii pentru facilitarea transportului de mărfuri al Ucrainei către Uniunea Europeană.

Preşedintele ucrainean a mai subliniat că un control vamal comun ar putea facilita intrarea ţării în UE.

”Este şi începutul integrării noastre în spaţiul vamal comun al Uniunii Europene”, a precizat el.

Războiul din Ucraina, unul dintre cei mai mari exportatori mondiali de grâu şi porumb, a dus la creşterea preţurilor globale.

Aproape 25 de milioane de tone de cereale sunt blocate în Ucraina din cauza provocărilor problemelor legate de infrastructură. Ucraina îşi exportă majoritatea mărfurilor prin porturi maritime, dar de la invazia Rusiei a fost forţată să exporte produsele pe cale feroviară sau prin porturile mici de pe Dunăre. (sursa)

Articolul precedentPrima suspiciune de variolă în România, după 45 de ani. Surse din Ministerul Sănătății spun că e, de fapt, varicelă!
Articolul următorBelgia este prima ţară care a introdus carantină obligatorie pentru pacienţii infectaţi cu variola maimuţei, după ce a raportat PATRU cazuri pozitive în ultima săptămână