Comisarul European pentru Inovare, Cercetare, Cultură, Educație și Tineret, Mariya Gabriel s-a aflat ieri la Cluj-Napoca, alături de reprezentați ai Comisiei Europene din diferite Direcții Generale implicate în gestionarea fondurilor europene alocate pentru dezvoltare sustenabilă, inovare, startup-uri, tineret și instrumente digitale.

Cu această ocazie, informează monitorulcj.ro, comisarul european a participat alături de primarul Emil Boc și la un dialog cu cetățenii. Tema sa centrală a fost viitorul program-cadru pentru cercetare și inovare „Orizont Europa”, ce va impulsiona impactul științific, economic și societal al fondurilor europene. Orizont Europa investește în modelarea viitorului prin intermediul cercetării și inovării. Programul poate oferi sprijin pentru transformarea provocărilor în oportunități, îmbunătățind astfel viața cotidiană a europenilor. Dialogul cu ceățenii a oferit un excelent forum pentru discuții în ceea ce privește impactul programului și, în special, a principalelor sale noutăți, cum ar fi Consiliul european pentru inovare sau Misiunile Orizont.

Programul are ca scop să ofere Europei un nou impuls pentru o poziționare la nivel global. Orizont Europa are potențialul de a deveni cel mai important și ambițios program UE pentru cercetare și inovare de până acum. Pornim de la succesul programului Orizont 2020 și construim mai departe prin promovarea unui sprijin puternic pentru inovarea avansată prin intermediul Consiliului european pentru inovare, prin crearea unui impact sporit în baza misiunilor de cercetare-inovare și prin raționalizarea peisajului din domeniul parteneriatelor”, a spus Mariya Gabriel.

Investițiile la nivel local și regional în ecosistemul de inovare vor permite, de asemenea, găsirea în mod eficient de soluții la problema «exodului de creiere» prin transformarea lui într-un «influx de creiere». Politica de coeziune deja oferă răspunsuri acestei provocări, însă programul Orizont poate furniza un sprijin important prin acțiuni la nivel local și colaborarea mai eficientă cu orașele și regiunile”, a declarat Emil Boc, raportor pentru Avizul CoR privind „Exodul creierelor în UE: abordarea provocării la toate nivelurile”.

Puteți citi articolul întreg aici.

Articolul precedentAvem o singură planetă, ne vedem în stradă!
Articolul următorSuspect de coronavirus la vama Borș