Primaria Cluj Napoca a lansat o licitatie pentru achizitionarea de autobuze autonome (fara sofer) pentru transportul public de persoane, dar oricat de frumos ar arata pe hartie acest plan, el este contrazis de tehnologia din ziua de astazi si de experti.

Astfel ca, in 22 aprilie institutia condusa de Emil Boc a pus in Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP) un anunt prin care spunea ca doreste masini autonome, valoarea licitatiei fiind de 27,35 milioane de lei.

Acordul vizeaza furnizarea a pana la 14 autovehicule autonome care sa transporte 10 sau mai multe persoane. Potrivit Primariei, aceste autobuze ar urma sa circule pe strazile Clujului din cel tarziu 2023.

Numarul mare de senzori ai acestui autovehicul si complexitatea acestora garanteaza siguranta in trafic, spune municipalitatea care este contrazisa de expertul in securitate Alexandru Balan.

“Din punctul meu de vedere nu a existat nici un experiment reusit cu masini autonome in Romania. Din cate stiu eu, nici macar Tesla nu face fata in momentul de fata. Iar in acest moment, Tesla si General Motors (GM) sunt cei mai avansati pe aceasta parte. Ele se descurca foarte bine pe drumuri predictibile precum autostrazile, unde si trraficul este cat de cat predictibil. Dar nu stiu cat de bine se vor descurca atunci cand in trafic le mai apar participanti la trafic care sar in fata, adica participantii nostri vasnici de trafic pe care-i cunoastem si-i iubim”, ne-a declarat Alexandru Balan, director de Cercetare si Securitate Informatica in cadrul Bitdefender.

Acesta este de parere ca, ce se intampla la Cluj este un proiect frumos, si cu totii ne-am dori acest lucru. Dar, conform unui manager GM, vom putea avea vehicule autonome abia atunci cand multe dintre acestea vor fi participante la trafic, pentru ca atunci vor putea vorbi intre ele.

citiți materialul întreg pe ziare.com

Articolul precedentCîţu a anunţat că nu ia în calcul să renunţe la carantina de noapte
Articolul următorCatalogăm știrile drept ”fake news” în funcție de viziunea noastră asupra lumii