Premierul Nicolae Ciucă a ținut să precizeze miercuri, la începutul ședinței de guvern, că Executivul nu își va asuma un proiect privind creșterea vârstei de pensionare la 70 de ani. Precizarea premierului vine după ce liderii PNL au discutat marți, în ședința partidului, să susțină proiectul elaborat anul trecut de guvernul Cîțu, trimis în Parlament, care prevede posibilitatea ca o persoană să rămână opțional în câmpul muncii până la 70 de ani.

„Pentru că am avut câteva semnale legate de o asumare la nivelul guvernului referitor la prelungirea vârstei de pensionare la 70 de ani aș vrea să vă anunț că nu este deloc adevărat, nici nu am avut o discuție la nivelul acesta. Este vorba despre o posibilitate ca benevol, dacă cineva dorește, să rămână în activitate până la 70 de ani. Guvernul nu a discutat și nu poate să își asume răspunderea pe un astfel de demers”, a declarat prim-ministrul.

Nicolae Ciucă i-a cerut explicații și ministrului Muncii, Marius Budăi, în contextul în care liderii PSD au anunțat pe parcursul zilei de marți că nu susțin creșterea vârstei de pensionare.

„Nici în Coaliție, nici în guvern nu am avut această discuție. Posibilitatea ca o persoană să rămână în câmpul muncii există și acum în lege, poate opta. Există și o bonificație dacă rămâne doar în serviciu și nu încasează pensia. Putem discuta dacă mărim sau nu acea bonificație, sau să vedem în această reformă a pensiilor alte prevederi. Dar în acest moment, și din cauza faptului că speranța de viață în România este scăzută mult sub media Uniunii Europene, nu susținem acest proiect”, a declarat Marius Budăi în ședința de guvern.

Proiectul de lege elaborat de fostul ministru al Muncii Raluca Turca, care se află acum în Parlament pentru dezbatere și vot, prevede că angajații pot rămâne în câmpul muncii până la 70 de ani, la cerere, iar bugetarii nu vor mai putea cumula salariul cu pensia, însă sunt mai multe excepții. (sursa)

Articolul precedentSalariile bihorenilor angajați în IT, mult sub cele din județele fruntașe!
Articolul următorPeste 65% dintre români ar vota un partid naţionalist. Câți alegători ar susține ieșirea României din UE, deși NICIUN partid nu propune așa ceva!