Comisia Europeană, conform art. 17 alin. (1) din Tratatul privind Uniunea Europeană, are drept misiune garantarea aplicării tratatelor de către statele membre, a măsurilor adoptate de instituțiile europene și supraveghează de asemenea aplicarea dreptului UE, sub controlul Curții de Justiție a Uniunii Europene.

Procedura de „infringement” este declanșată de către Comisie împotriva statelor ce nu își respectă obligațiile comunitare. Această procedură este extrem de folosită, cele mai multe cazuri fiind finalizate înainte de a se emite o amendă împotriva statului respectiv. În prezent, cele 27 de state membre sunt vizate de 1.559 de astfel de acțiuni.

Într-un articol recent, Euractiv face o analiză a celor mai indisciplinate țări din UE după numărul de proceduri de infringement declanșate de Comisia Europeană împotriva lor.

Astfel, pe primul loc se situează Spania, cu 93 de proceduri de infringement, urmată de Grecia (89), Italia (82), Polonia (78) și Germania (76). La polul opus se situează Lituania (cu 27 de proceduri de infringement împotriva ei), urmată de Finlanda (30), Danemarca (31), Estonia (33) și Luxembourg (38). România se află pe locul 7 în UE cu 74 de cazuri – unul mai puțin decât Bulgaria (75).

Articolul precedentCând politrucii PNL se ”ung” între ei
Articolul următorZiua mondială a justiţiei sociale