Doru Bușcu: E lung pămîntul, ba e lat, dar mai neprins și mai bogat ca Cristi Burci pe lume nu-i. Și-avea o nuntă – nunta lui –, în cinci dosare mari s-o pui, la anchetat.

Așa se face că nici procurorii n-au lipsit de la nunta din Abu Dhabi. Au fost prezenți prin infractorii pe care i-au ajutat să scape cu averile intacte. Judecătorii, la rîndul lor, și-au trimis felicitările prin alde Borcea, Niro și Gruia Stoica. În palatul clădit de emiri, unde nu există taxe și nici extrădare, au dansat pe muzica unei Loredane schimonosite de operații făptuitori de toată mîna, de la politicieni, evazioniști și falsificatori la țepari, escroci și prezumtivi criminali. Să tot fi fost, luate împreună, cîteva secole de pușcărie, distribuite pe la mese după criteriul șmecheriei și al anilor cu executare fentați.

S-au arătat ceasuri mai scumpe ca noua clădire a Ministerului Culturii,

fete de videochat vopsite în culorile căsătoriei, rochii cumpărate din bugetul vandalizat al statului și diamante valorînd de o mie de ori mai mult decît bursele olimpicilor români la matematică, înmulțite cu numărul Pi. Printre damele deja adjudecate de campioni și făcute soții mondene s-a foit o ceată de pițipoance rulate în Bamboo, rămase temporar fără proprietar și venite să-și încropească un viitor.

Din ce s-a văzut pe înregistrări, a fost și piticul Minune, mai gras ca niciodată, a fost și puțin balet, au fost și staruri media gata să culeagă mărunțișul de bunăvoință cu care aruncă, după șampanie, urmăriții general. Invitații au fost aduși cu chartere, cazați la șase stele, ospătați pe săturate, tratați cu Dom Pérignon și hairstyling gratuit, iar nota de plată a evenimentului, dacă ar fi fost calculată de Brigada Antifraudă, ar fi corespuns la virgulă cu unul din prejudiciile nerecuperate.

Cu acest chef somptuos și trist, Cristi Burci a făcut o declarație strategică de putere

A arătat că, la 57 de ani, încă poate. Poate să-și ia nevastă tînără, chiar dacă folosită înainte de alți urmăriți penal, poate să dea jos burta în care a investit atîția bani, dar, mai ales, poate să lanseze o nouă modă pentru refugiați. Căci, azi, Abu Dhabi e noul Monaco, noul Cipru, noul Luxemburg, noile Insule Virgine și chiar noul Dubai.

Începînd cu epoca Băsescu, Emiratele Arabe Unite au fost paradisul de rezervă al marilor tunari. Spre deosebire de Monaco, Elveția și celelalte refugii occidentale, unde lațul Convenției Europene privind combaterea spălării banilor se strîngea încet-încet, Dubaiul oferea discreție totală. Arabii primeau și primesc la bancă, fără să pună cu adevărat întrebări, orice tip de pradă: cash, viramente, lingouri, nestemate, polițe și jurăminte cu cuțitul în dinți. Fac asta fiindcă nici UE și nici SUA nu îi pot controla. Cînd ceata lui Cocoș a observat că islamul îi ocrotește pe bandiții de pretutindeni la fel ca pe șeicii musulmani, a inaugurat cărăușia serioasă către depozitele arăbești. La început prin firme interpuse, apoi, fiindcă Trumpița era la putere, cu valiza SIE sau cu aia diplomatică.

În ultimii douăzeci de ani, în Dubai și-au ascuns averile

sute de politicieni mai mari sau mai mici și mii de infractori care au furat de la stat. Grupul de la Monaco și celelalte grupuri penale și-au deschis companii și au început în Dubai un comerț fără taxe, care umple ANAF-ul de o neputință bine răsplătită. În conturi anonimizate, în depozitele fizice și în casete speciale zac sume a căror lipsă se vede la Educație, la Sănătate, în infrastructură și la bugetul de pensii. Milioanele dorm uneori sub forma teancurilor de bancnote, alteori în punguțe de catifea, sub formă de diamante, care pot fi trecute frontiera în buzunarul de la blugi și schimbate în lichidități la Amsterdam. Emiratele și mai ales Dubaiul au căpătat atîta greutate încît însuși șefii SRI, Coldea și Maior, au putut fi pozați prin localitate.

Nunta lui Cristi Burci nu se mulțumește, așadar, doar cu hermeneutica voluptății trupești. Ea deschide în Abu Dhabi o nouă ambasadă pentru capitaliștii negri. Prezența candidaților la pușcărie, cu faima, ceasurile, damele și teancurile lor, consacră, de fapt, ceremonia de inaugurare.

Poate că la Dubai se cam aglomerase ori poate că Burci a simțit nevoia să întemeieze peste drum ceva mai organizat – prea puțin contează. Contează că cei care au crezut că se uită la o nuntă au privit, de fapt, la un ritual mafiot. (catavencii.ro)

Articolul precedentSchimbări în programul ″Rabla pentru electrocasnice″⁣. Ce produse nu vor mai putea fi cumpărate
Articolul următorEDITORIAL. Lauda de sine nu miroase bine!