Meteorologii se așteptă ca astăzi, 2 august, să înregistreze recorduri istorice de temperatură în mai multe stații din țară. În Capitală, sunt anunțate astăzi 41 de grade Celsius, afirmă directorul ANM, Elena Mateescu, pentru Libertatea. Dar canicula nu dă bătăi de cap doar în țară, ci și în țări preferate de români pentru vacanțe: Grecia, Spania, dar și Italia sunt și ele sub avertizare meteo de vreme călduroasă.

Valul de căldură continuă să provoace probleme în țară, unde meteorologii au extins avertizarea de cod portocaliu pentru sud și sud-est.

„Vremea este în continuare caniculară, valorile temperaturilor maxime se vor situa frecvent, posibil între 38, până la 40 de grade Celsius, disconfort termic deosebit de accentuat, indicele temperatură umezeală, depășim pragul critic de 80 de unități”, a explicat Elena Mateescu, directorul ANM, pentru ziarul Libertatea.

Directorul ANM a anunțat că astăzi sunt așteptate noi recorduri de temperaturi maxime, după o zi în care acestea au fost deja depășite.

„Ieri a fost o zi foarte călduroasă, la 40 de stații meteorologice au fost depășite recordurile pentru temperaturile maxime pentru cea mai călduroasă zi de 1 august și în această dimineață de asemenea în foarte multe stații au fost depășit recordurile înregistrate anterior la nivelul minimelor, fiind înregistrate cele mai ridicate valori din întreg șirul de observație, iar la Bacău, Făgăraș și Gorgova sunt considerate recorduri lunare din întreg șirul de observație”, a mai precizat Elena Mateescu.

Când scăpăm de caniculă

De asemenea, directorul ANM a mai spus că nici în săptămâna viitoare nu vom scăpa de temperaturile ridicate. 

„Este posibil ca la finele acestei săptămâni să discutăm de valori de temperaturi apropiate de normalul termic al acestei perioade și să consemnăm valori de temperaturi care să se situeze frecvent între 30 până la cel mult 33 de grade Celsius, dar și fenomenele de instabilitate atmosferică să fie de interes”, a explicat Elena Mateescu.

Val de căldură în sud-estul Europei

Tot sud-estul Europei este afectat de un val puternic de căldură, din sudul Italiei, în Grecia, până în vestul Turciei, scrie Severe Weather Europe. De astfel, multe țări europene se confruntă cu incendii de vegetație fără precedent.

„Masa de aer foarte cald dinspre nordul Africii a afectat în mod deosebit de această dată partea de sud, sud-est a Europei, de altfel în data de 30 iulie Centrul Climatologic Regional European a dat o estimare privind posibilitatea prelungirii cu încă două săptămâni a perioadei de valabilitate a acestui val de căldură și vizează zone extinse din: sudul Italiei, sudul Croației, Bosnia Herțegovina, Muntenegru, Albania, Macedonia de Nord, Serbia, sudul României, Bulgaria, Grecia, vestul și sudul Turciei, Cipru, Liban, Israel, Siria, Iordania, sudul Rusiei Europene, precum și vestul Kazahstanului”, a mai spus Elena Mateescu.

În urma acestor estimări, au fost emise și avertismente privind incendiile de vegetație în Grecia, Turcia și Italia, țări deja afectate de aceste dezastre naturale.

Citeşte întreaga ştire: Cea mai călduroasă zi în România: sunt așteptate temperaturi de 41 de grade. Canicula provoacă probleme și în sudul Europei

Articolul precedentCe au în comun vaccinarea și circulația trenurilor
Articolul următor31 iulie, noua Zi Națională a Eșecului