Tinerilor care vor să înceapă o afacere, dar le lipsesc banii necesari, li se pun la dispoziție 238 de milioane de euro din fonduri europene, în următorii cinci ani. O singură afacere va putea primi până la 100.000 de euro.

Peste 1.300 de afaceri au fost pornite de studenți cu fonduri europene, iar, de la anul, finanțarea va fi extinsă pentru toți cei până in 35 de ani.

Alexandra este unul dintre beneficiarii programului InnoTech, finanțat de Comisia Europeană, prin care studenții primesc granturi de până la 100.000 euro pentru a-și deschide o afacere.

Alexandra Caravan, antreprenor: ”Am primit în jur de 70.000 euro, fac produse handmade personalizate. Avem aici exemple de cadouri pentru această perioadă, dar și de buchete de flori – naturale, artificiale.”

Pentru Andrei, student în anul 3, meseria tatălui i-a fost inspirație când și-a deschis propria firmă de instalații, cu 74.000 euro – bani europeni.

Andrei Lambă, antreprenor: ”Noi prestăm servicii – montaj de aer condiționat, montaj de centrale termice, mentenanță. Cu această finanțare am putut să-mi iau echipamente mai performante, am scurtat timpul.”

Afacerile finanțate pot fi din domenii diverse – de la producție alimentară, energie, până la sănătate și IT.

Andreea Micșa, antreprenor: ”Încercăm să realizăm o platformă prin care să facem site-uri interactive, aplicații web complexe. Ne adresăm firmelor mici, liber-profesioniștilor, cărora le oferim o aplicație pe care și-o pot configura singuri.”

Până acum, doar studenții la nivel de licență, masterat și doctorat au fost eligibili pentru a primi banii europeni. De la anul, vor putea accesa fondurile toți tinerii până in 35 de ani.

Marcel Boloș, ministrul Proiectelor Europene: ”1.300 de firme s-au creat în cadrul acestui program național. Avem 238 de milioane de euro alocați pentru tinerii și studenții pasionați de antreprenoriat”.

Banii vor ajunge la tineri prin intermediul a 68 de firme de consultanță, organizații, asociații și universități prin care este derulat acest program european. Așadar, dacă ești tânăr și vrei bani pentru a porni o afacere, primul pas e să contactezi una dintre aceste organizații, care sunt listate pe site-ul Ministerului Investițiilor Europene.

Ca să obții finanțarea maximă, de 100.000 de euro, afacerea trebuie să aibă cel puțin 5 angajați. Iar pentru cea minimă, de 40.000 euro, sunt suficiente două locuri de muncă. Dacă încă nu aveți un plan de afaceri făcut, trebuie să știi că programul se va derula până în anul 2027.

Sursa: Pro TV

Articolul precedentContractele de închiriere vor trebui înregistrate la ANAF de la 1 ianuarie
Articolul următorLegea bugetului pentru 2023 urmează să fie aprobată joi de către guvern. Când ajunge în parlament